Četiri astronauta su se nakon šest mjeseci vratila na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice

Četiri astronauta su se nakon šest mjeseci vratila na Zemlju s Međunarodne svemirske stanice

Četiri astronauta vratila su se na Zemlju rano jutros nakon šestomjesečnog boravka na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kapsula SpaceX koja je prevezla astronaute spustila se padobranom u Atlantic kod obale američke savezne države Floride.

Vratili su se astronauti američke svemirske agencije NASA Stephen Bowen i Woody Hoburg Ruski, astronaut Andrey Fedyaev i astronaut Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan Alneyadi, prva osoba iz arapskog svijeta koja je provela duži period u orbiti.

Prije odlaska sa svemirske stanice gdje su stigli u martu, rekli su da su željni toplih tuševa, vruće kafe i okeanskog vazduha. Njihov povratak na Zemlju je bio odložen za jedan dan zbog loših vremenskih uslova na mjestu gdje je predviđeno spuštanje ali na kraju je povratak pružio spektakularan prizor u sred noći dok se kapsula spuštala nebom iznad Cape Canaveral ka predviđenom mjestu blizu Jacksonvilla.

Astronauti su istakli svoje zadovoljstvo, a Kontrolna misija SpaceX je preko radija objavila: “Ovdje se nalazi puna soba vrlo srećnih ljudi”.

SpaceX je odvezao njihove zamjene prije više od nedjelju dana.

Još jedna zamjena posade će se obaviti kasnije ovog mjeseca kada se budu vraćali dvoje Rusa i jedan Amerikanac koji su proveli na svemirskoj stanici cijelu godinu.

Vrijeme njihovog boravka je udvostručeno kada je iz njihove kapsula procurio rashlađivač i morala je da bude lansirana nova letjelica.

Kao zamjena posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se sedam astronauta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *