Naučna otkrića: Ubrzanje rotacije skraćuje dan na Marsu

Naučna otkrića: Ubrzanje rotacije skraćuje dan na Marsu

Naučnici američke svemirske agencije (NASA) otkrili su da Mars počinje da se okreće sve brže, što rezultira kraćim marsovskim danom.

Studija objavljena u časopisu “Nature“ pokazala je da se rotacija Marsa ubrzala zbog moguće promjene njegove mase, zbog čega su marsovski dani postali kraći.

Sky News prenosi da se brzina rotacije Marsa povećava za 4 miliarcsekunde (jedinica ugla koja se koristi za mjerenje udaljenosti između zvijezda u astronomiji) svake godine, te se stoga dani Marsa skraćuju za oko hiljaditi dio sekunde.

NASA-ini naučnici koji promatraju ove promjene misle da promjenu mase izaziva led koji se akumulira na polovima Crvene planete ili odskok koji doživi kada se kopnene mase ispod leda izlože nakon ledenog doba.

NASA naglašava da takve promjene mase planete mogu uzrokovati ubrzanje planete, baš kao što se brzina okretanja povećava kada klizačica zatvori ruke dok se okreće.

Promjenu brzine rotacije naučnici su otkrili koristeći prvih 900 dana podataka sa kopnenog vozila InSight na Marsu.

Detekcija je postignuta saradnjom InSighta i NASA-ine mreže “Deep Space Network“, međunarodnog niza velikih radio antena na Zemlji.

Sebastien Le Maistre, vođa tima istraživanja, izjavio je da je promjena bila samo nekoliko desetina centimetara udaljenosti koju Mars pređe za godinu dana.

Naučnici smatraju da ispitivanje podataka koje InSight prikuplja može potrajati mnogo godina i da se može dobiti mnogo novih informacija.

InSight je na površini Marsa već četiri godine, ali je njegova misija prekinuta 21. decembra 2022. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *