Osigurane mogućnosti za izjedačavanje penzija pripadnika OSBiH kod Fonda PIO/MIO FBiH

Osigurane mogućnosti za izjedačavanje penzija pripadnika OSBiH kod Fonda PIO/MIO FBiH

Iz Ministarstva odbrane BiH podsjećaju da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici utvrdila Prijedlog zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH i uputila ga na razmatranje i usvajanje od strane Parlamenta Federacije BiH, po hitnom postupku.

Time su, kako se navodi, stvorene mogućnosti za otklanjanje prisutnih nejednakosti među pripadnicima OSBiH u oblasti ostvarivanja i korištenja prava na penziju stečenih na osnovu Zakona o službi u OSBiH.

Zajedničkim radom kojim je rukovodilo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji sa predstavnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Udruženja penzionisanih pripadnika OSBiH „1. mart 2018“, i drugim ministarstvima i tijelima Federacije BiH, pravovremeno su poduzete potrebne mjere i radnje na implementaciji Presude Ustavnog suda FBiH.

Usvajanjem Prijedloga zakona od strane Vlade FBiH stvorene su mogućnosti za otklanjanje prisutnih nejednakosti među pripadnicima OSBiH u oblasti ostvarivanja i korištenja prava na penziju stečenih na osnovu Zakona o službi u OSBiH.

Ministarstvo odbrane BiH izražava zahvalnost premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću, federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću, kao i drugim ministrima u Vladi FBiH i drugim tijelima Federacije BiH na aktivnom doprinosu u ovom procesu.

– Očekujemo da će Parlament FBiH usvojiti navedeni Prijedlog zakona i time osigurati ujednačavanje visine penzija vojnim osiguranicima koji svoja prava ostvaruju kod Fonda PIO/MIO Federacije BiH – navode iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministarstvo odbrane BiH, dodaje se, i dalje će podržavati sve aktivnosti federalnih organa vlasti u cilju konačnog usvajanja Prijedlogа zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *