Zabilježene varijacije polena u zraku, najveće koncentracije tokom sunčanih i vjetrovitih dana

Zabilježene varijacije polena u zraku, najveće koncentracije tokom sunčanih i vjetrovitih dana

Početak augusta obilježilo je variranje koncentracija polena u zraku.

Varijacije visokih i niskih koncentracija polena uvjetovane su vremenskim prilikama, pri čemu sunčani i vjetroviti periodi znače veću, a kišni dani manju mogućnost pojave alergije.

Praćenjem fenologije biljaka u Kantonu Sarajevo proteklih sedmica i uvidom u Polenski kalendar, povremeni rast polena trava i korova očekivan je i tokom ovih dana.

Osobama koje su alergične na polen se preporučuje da izbjegavaju neuređene i nepokošene površine, kao i duži boravak u parkovima, te da slobodno vrijeme provode u okviru šumskih ekosistema.

Također, tokom sunčanih i vjetrovitih dana, kada su koncentracije polena visoke, osjetljive osobe bi trebale izbjegavati šetnje u periodu od 11.00 do 16.00 sati.

– U slučaju otežanog disanja, kihanja, suzenja očiju i nosa, preporuka je da se obrate ljekaru. Potrebno je uzimati što više tečnosti, umivati se mlakom vodom, jačati imuni sistem organizma unoseći dovoljne količine vitamina i minerala – navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je Centar za ekologiju i prirodne resurse – Akademik Sulejman Redžić dostavio Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *