Raštimana država, orkestrirana politika – je li OHR ustuknuo pred Dodikom?

Raštimana država, orkestrirana politika – je li OHR ustuknuo pred Dodikom?

Najave hapšenja, prijetnje, pa zabrane ulaska u zvanične institucije Republike Srpske. Epilog – umjesto onih najavljenih u Banjaluci, visoki predstavnik Christian Schmidt sastanke je održao u Sarajevu. S predstavnicima federalne vlasti. Detalji nisu poznati. Iz OHR-a tek saopštenje da špekulacije gdje bi i koga Schmidt mogao posjetiti, odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti. U zraku ipak ostalo pitanje. Je li se Šmit povukao pred prijetnjama koje mu Dodik danima upućuje ili tek sprema novi odgovor?

Najavio je dolazak, ali se nije pojavio. Schmidt u obrazloženju kratko: radio je u interesu svih građana. Razgovori su, kaže, obavljeni – s federalnim premijerom u Sarajevu, a s potpredsjednikom Durakovićem, po svemu sudeći, telefonski.

„Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana Bosne i Hercegovine. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom“, navedeno je, između ostalog, u saopćenju OHR-a.

Najava sastanka u Banjaluci praćena je prijetnjama, prozivkama i zabranama. Tako je Schmidtu bilo zabranjeno održavanje sastanaka u zvaničnim institucijama RS-a. Ali, kaže Duraković, njega to ne bi poremetilo.

„Apsolutno sam prihvatio taj sastanak, ali isključivo u instituciji u kojoj radim na poziciji na koju sam biran od strane bošnjačkog naroda. Prije toga je stigla neka naredba koju je potpisao sekretar predsjednika koja je za mene neobavezujuća, neka nebulozna naredba“, ističe Duraković.

A nije bila prva. Milorad Dodik, predsjednik RS-a, prvo je najavio hapšenje i deportaciju, pa onda i gađanje Christiana Schmidta jajima. Danas kaže da je takva atmosfera da nije moguće obezbijediti Schmidtovo prisustvo u Banjaluci. Insistira da Schmidt nema legitimitet i da ne može ući u entitetske institucije.

„Bilo s kim da se želi sastati nema na raspolaganju to što misli da jeste. Vidim da je odustao da dođe danas u Banjaluku. To može biti korisno u smislu njegovog shvatanja da ovdje nije dobrodošao“, rekao je Dodik.

Christian Schmidt je želio da se sastane i s liderima opozicije, ali su ga oni odbili. Za Federalnu televiziju kažu da ne žele da budu dio rata Dodika i Schmidta.

„Smatrali smo da ne trebamo tu biti igrači u igri koja nas se ne tiče. Niti trebamo biti navijači ni sudije. Ne trebamo biti ništa. Jer to je sve – i ovo oko optužnice – njegova lična stvar, sam se u to upleo“, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

„Jasan je bio cilj Schmidta ne da čuje šta mi mislimo o političkim pitanjima već da nas zloupotrijebi, da pošalje poruku Dodiku. Danas ponovo povlači poteze koji idu naruku Dodiku. Obećao je da će doći u Banjaluku pa ga je otkazao. Sad mu je dao priliku Dodiku da kaže: Vidite kako sam ja jak, rekao sam Schmidtu i on nije smio doći“, ističe Nebojša Vukanović, poslanik Liste za pravdu i red u NSRS-u.

Milorad Dodik je prije nekoliko dana rekao kako će od policije tražiti da Schmidta, ukoliko se nađe u RS-u, protjera iz entiteta. Jasno je, međutim, da zakon to ne dozvoljava. Ali slovo zakona nije potpuna garancija da do toga ne bi došlo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *