Salkić: Trenutna situacija zahtjeva konsolidaciju probosanskih snaga

Salkić: Trenutna situacija zahtjeva konsolidaciju probosanskih snaga

Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini RS-a, poručio je u utorak da je odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika Christiana Schmidta direktna poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije.

“Odustajanje od posjete Banjoj Luci visokog predstavnika, koji je mogao zatražiti asistenciju međunarodnih oružanih snaga u Bosni i Hercegovini da mu obezbijede sigurnost, direktna je poruka Miloradu Dodiku da može nastaviti sa puzećim separatizmom i da neće biti bilo kakve strane intervencije. Ovo je najgora moguća stvar koja se mogla desiti visokom predstavniku, da najavi dolazak u jedan grad, a onda da odustane pod pritiskom lokalne vlasti od posjete”, smatra Salkić.

Dodaje kako je riječ o direktnom kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovog provođenja bez opstrukcija na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

“Sam visoki predstavnik je doprinio ovakvom stanju zbog propuštanja prilika da adekvatno djeluje u određenim trenucima. Usuđujem se reći da Dodik ima doušnike u bliskom okruženju visokog predstavnika ili pak nekoga ko je u kontaktu sa ključnim informacijama i potezima visokog predstavnika i OHR-a, te se u skladu sa njima ponaša i poduzima korake”, dodaje Salkić.

Salkić smatra da će ovo biti ovo veliko ohrabrenje za ekstremno radikalno orijentisane separatiste da nastave svoj pohod ka pokušaju podjele Bosne i Hercegovine i ugrožavanju mira i stabilnosti sa nesagledivim posljedicama.

“Ja pozivam sve one koji imaju mehanizme odlučivanja na različitim nivoima da imaju u vidu da u ovom etitetu živi više desetina hiljada Bošnjaka koji su diskriminirani, a čija je i bezbjednost sve više ugrožena posljednjim napadima ekstremista. Naše pozivanje na djelovanje EUFOR-a i OHR-a nije naša naivnost već obaveza da ih podsjećamo na njihove obaveze, ali i propuste danas, da ne dozvole izdaju kakvu su počinili njihovi prethodnici kada su dozvolili počinjenje genocida nad Bošnjacima u “sigurnim zonama” UN-a vojsci i dijelovima policije bosanskih Srba. Trenutak i situacija su veoma ozbiljni i oni zahtjevaju konsolidaciju probosanskih snaga, šta god da to značilo, jer je očito da oni koji danas vode procese u Bosni i Hercegovini su jednim dijelom naivni, ne vide procese ispravno zbog želje za vlašću, drugi guraju državu u podjelu i sukobe, a treći čekaju rasplet i svoju priliku za dio teritorije Bosne i Hercegovine”, rekao je Salkić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *