“Ovo nije viđeno 2.000 godina”: Arheolozi u Jeruzalemu iskopali lokaciju na kojoj je Isus učinio veliko čudo

“Ovo nije viđeno 2.000 godina”: Arheolozi u Jeruzalemu iskopali lokaciju na kojoj je Isus učinio veliko čudo

Arheolozi u Jeruzalemu su iskopali lokaciju na kojoj je Isus učinio čudo, a koja nije viđena 2.000 godina. U pitanju su stepenice koje vode do Siloamskog kupališta.

Na tom mjestu je Isus, prema evanđeljima, vratio vid slijepcu od rođenja, javlja Fox News.

Siloam je povijesno mjesto u Wadi Hilweh za koje arheolozi vjeruju da je izvorno mjesto Jeruzalema, južno od zidina starog grada. Vlasti su najavile da će Siloamsko kupalište, cijenjeno sveto mjesto kršćana i Židova, biti otvoreno za javnost, po prvi puta, već u bliskoj budućnosti.

“Iskapanja koja su u tijeku unutar Davidova grada, povijesnog mjesta biblijskog Jeruzalema, posebno Siloamskog bazena i Puta hodočašća, služe kao jedna od najvećih potvrda te baštine i tisućljetne veze Židova i kršćana s Jeruzalemom” kazao je Ze’ev Orenstein, direktor za međunarodne poslove Zaklade Davidovog grada.

Siloamsko kupalište izgrađeno je, navodno, prije oko 2700 godina, u osmome stoljeću prije Krista za vrijeme vladavine kralja Ezekije kao dio jeruzalemskog vodovodnog sustava, prema Biblijskom arheološkom društvu. Radnici su sagradili tunel ispod Davidovog grada kako bi doveli vodu iz jezera Gihon.

Prema procjenama, bazena je prošlo kroz mnoge faze izgradnje i doseglo veličinu od 1.25 hektara.

Mali dio bazena dostupan je javnosti već nekoliko godina, a velika većina se sada iskopava i otvarat će se postupno ili nakon otkrića cijelog nalazišta.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *