Malenoj Irina treba pomoć dobrih ljudi!

Humanitarna fondacija prikuplja novčana sredstva za Irinu Trojanovski (2023)

Irina je dete iz održavane trudnoće tokom koje je majka bila na terapiji metildopom i verapamilom. Trudnoća je završena porođajem u 39. gestacijskoj nedelji, carskim rezom zbog karlične prezentacije ploda. Rođena je sa jako niskim trombocitima i skraćenim ručicama. Na desnoj ruci ima samo šaku i skraćenu podlakticu, dok je leva ruka zalepljena na grudi i ima samo jednu od dve kosti nadlaktice. Ultrazvučnim pregledom abdomena registrovan je potkovičast bubreg, te je započeto redovno praćenje od strane nefrologa. Na ultrazvuku srca viđen je muskularni VSD I ASD sekundum, zbog čega se prati i od strane kardiologa.

Hospitalizovana je u prvom danu života u Univerzitetskoj dečjoj klinici na odeljenju neonatologije zbog multiplih deformiteta ekstremiteta udruženih sa trombocitopenijom zbog koje je u više navrata dobijala transfuzije trombocita usled niskih vrednosti. Nakon transfuzija je došlo do poboljšanja vrednosti trombocita, a pregledana je i od strane ortopeda, plastičnog hirurga i fizijatra koji su isplanirali dalje praćenje i potencijano rešavanje skeletnih anomalija.

Nakon obavljenih pregleda postavljena je čvrsta sumnja na TAR (thrombocytopenia absent radius) sindrom i započeto je genetsko ispitivanje i savetovanje.

Prema saznanjima roditelja iskustva u lečenju obolelih od TAR sindroma ima klinika u Poljskoj, gde je Irini zakazan prvi pregled i planirana operacija. Roditelji se obraćaju svim ljudima dobre volje da pomognu kako bi Irena što pre nastavila lečenje.

Sredstva su joj potrebna i za specijalističke preglede, lekove, potrošni medicinski materijal, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Irinin prvi zagrljaj! Budimo humani! Pomozimo Irini!

Pomozimo Irini da oseti zagrljaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *