Pomozimo prelepoj devojčici Kalini u njenoj teškoj životnoj borbi

Pomozimo prelepoj devojčici Kalini u njenoj teškoj životnoj borbi1

Humanitarna fondacija prikuplja novčana sredstva za Kalinu Vasiljević (2019)

Kalina je treće dete iz treće uredno vođene trudnoće, rođena u terminu. Prve naznake Kalininog disharmoničnog razvoja (Dg.F83 Disordines evolutionis specifici mixti- mešoviti specifični poremećaj razvoja) roditelji su primetili posle njene prve godine jer nije mogla samostalno da stoji. Sa 14 meseci uključena je u fizikalni tretman, prve korake napravila je sa 17 meseci, a samostalno je prohodala sa 18 meseci. Njena motorika se nije razvijala očekivanim tempom tako da je ona u uzrastu od nepune 4 godine dosta slaba, penjanje uz i silaženje niz stepenice su otežani i potrebno joj je pridržavanje. Od druge godine starosti započeta su i ispitivanja zbog kašnjenja u razvoju govora jer je roditelje dozivala spajajući slogove.

Nakon brojnih obavljenih specijalističkih pregleda otkriveno je da ima kašnjenje u razvoju kao i epileptiformne promene u regiji zaduženoj za govor, kao i nezrelost celokupnog nervnog sistema.

Kalina je kognitivno zdrava devojčica, vesela, druželjubiva i socijalizovana. Svoj nedostatak govora kompenzuje uglavnom pokaznim gestom, a ponekad i nekom reči. Iako je skoro već dve godine uključena u redovan logopedski tretman, njen napredak je jako spor. Porodica nije više u mogućnosti da samostalno finansira njeno lečenje zbog čega im je potrebna pomoć.

Sredstva su potrebna za lečenje imunoterapijom za poboljšanje disharmoničnog razvoja koja je dostupna u Japanu, za logopedske i defektološke tretmane, specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove i suplemente, hidroterapije, neurofeedback i biofeedback terapije, kao i za troškove puta i smeštaja u toku lečenja u inostranstvu.

Za Kalininu pobedu! Budimo humani!

Pomozimo Kalini!

Kalina Vasiljević (1545) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *