Za Sofijin siguran korak! Budimo humani i pomozimo Sofiji!

Za Sofijin siguran korak! Budimo humani i pomozimo Sofiji!

Humanitarna fondacija prikuplja novčana sredstva za Sofiju Bančević (2017)

Sofija je prvo dete iz uredno kontrolisane blizanačke trudnoće, rođena pre termina u 35-3 g.n. carskim rezom. U 3. satu života prevodi se iz porodilišta na odеljenje neurohirurgije UDK Beograd zbog rascepa slabinskog dela kičme sa vodenom glavom (Dg.Q05.2 Spina bifida lumbalis cum hydrocephalo) i indikovanog neurohirurškog operativnog lečenja koje je dan nakon prijema i urađeno. Po rođenju ustanovljene su i dijagnoze: teško gušenje novorođenčeta (P21.0 Asphyxia neonatalis gravis), urođena anomalija kičmene moždine, neoznačena (Q06.9 Malformatio medullae spinalis congenita, non specificata) i spastička (grčevita) paraliza dva simetrična uda (G82.1 Paraplegia spastica). Neurološki nalaz pokazao je hipotoniju donjih ekstrеmiteta, odsustvo spontane motorike bez refleksa hvatanja na nogama. 14. dan po rođenju plasiran joj je VP šant za derivaciju likvora, koji je potom revidiran u uzrastu od 10 meseci. U oktobru 2020. godine operisana je u Klinici za neurohirurgiju UKCS zbog Tethered cord sindroma – oslobađanja urođeno uvezane kičmene moždine, a u junu 2022. godine operisana je zbog naknadno ustanovljene Chiari malformacije tip II (Q07.0 Syndroma Arnold-Chiari) kojom je urađena dekompresija lobanjske jame. Zbog neurogene bešike, imala je česte urinarne infekcije pa se redovno sprovodi intermitentna kateterizacija u kućnim uslovima. Od rođenja je na raznim rehabilitacionim terapijama i tretmanima u državnim i privatnim zdravstvenim centrima i ustanovama za rehabilitaciju i svakodnevno vežbe kod kuće.

Sofija je mentalno očuvano dete, pre zadnje operacije mozga hodala je uz pomoć guralice i uz pridržavanje, a i posle operacije hoda ali je slabija i gubi balans. Sofiji je potrebno da kontinuirano ide na fizikalne tretmane u cilju sprečavanja dalje progresije krivljenja kičme, poboljšanja balansa i uspostavljanja sigurnijeg hoda, potrebni su joj novi vidovi lečenja robotikom koja njenim roditeljima daje nadu jer ima dobre rezultate u lečenju njenih dijagnoza. Potrebni su joj kontinuirani dugoročni tretmani bešike u cilju popravljanja stanja urodinamskog trakta, kao i rehabilitacija u specijalizovanim ustanovama u zemlji i inostranstvu. Sofijini roditelji su do sada uspevali samostalno da firansiraju troškove lečenja, ali nove vežbe robotikom i rehabilitacija bešike su izuzetno skupi te im je neophodna dodatna finansijska podrška.

Sredstva su potrebna za neurorehabilitaciju robotikom, banjsku rehabilitaciju, fizikalne terapije, specijalističke i dijagnostičke preglede, obuke za sprovođenje terapija u kućnim uslovima, medicinski potrošni materijal, lekove i suplemente.

Za Sofijin siguran korak! Budimo humani!

Sofija Bančević (1542) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *