Preslatka Jovana treba našu pomoć!

Preslatka Jovana treba našu pomoć!

Jovana je rođena kao zdrava devojčica, mlađe dete u porodici. Razvoj i napredak su tekli normalno sve do navršenih osamnaest meseci. Od tada prestaje da izgovara prve reči i postaje nezainteresovana za okolinu.

Ne spava redovno, a do tada omiljene igre sa sestrom i roditeljima, postaju joj nezanimljive.

Javljaju se problemi u ishrani, snu, komunikaciji sa okolinom. Posle mnogo straha, konsultacija, pregleda i neizvesnosti Jovana dobija dijagnozu autizam.

Roditelji godinama redovno rade sa njom i vode je na terapijske tretmane logopeda i defektologa. Cela porodica prilagođava svoj ritam njenim potrebama, uz veliki trud da ispune redovne školske i poslovne aktivnosti. Pohađa redovan vrtić.

Danas je Jovana devojčica koja voli da se igra sa drugom decom, voli svog psa i razume zadatke koji joj se postavljaju. Povremeno ih ignoriše. Sada se već odaziva na svoje ime i ima regulisane osnovne fiziološke potrebe. Želi da priča, izgovara glasove, voli da pevuši dečije pesmice i često izmišlja reči.

Ipak, Jovana je i dalje neverbalna, ne ume da kaže ako je nešto boli i ne može bez podrške u gotovo svim svakodnevnim aktivnostima.

Da bi se osamostalila i mogla da govori o svojim potrebama i osećanjima, neophodna su novčana sredstva za dva odlaska na transplataciju matičnih ćelija u Ruski državni institut „Dinasty“ u Samari, za putne troškove i smeštaj, za laboratorijske analize, logopedske i defektološke tretmane, specijalističke i kontrolne preglede, kao i za medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal.

Do sada je porodica samostalno snosila troškove lečenja ali su vremenom iscrpeli sve resurse, stoga im je potreba pomoć svih nas.

Jovana Čutović (920) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *