Mihajlo je rođen pre vremena, majka se otrovala hranom, pa se i beba inficirala: Da bi prohodao, spas je u SAD

Sa šest meseci starosti Mihajlo Kotrlja dobija epilepsiju i dijagnozu Vestov sindrom, a sa nepunih godinu dana dobija i dijagnozu cerebralna paraliza. Trogodišnjem Pančevcu Mihajlu potrebna je pomoć kako bi otišao na operaciju u Ameriku i načinio prve samostalne korake.

On je rođen prevremeno, a razlog je trovanje hranom majke nedelju dana pre porođaja usled čega je inficirana i beba. Po rođenju je u trećem satu intubiran, u desetom satu života dobija generalizovane konvulzije kao posledicu moždanog krvarenja, koje se ponavljaju u više navrata i u narednim danima, a trećeg dana iz porodilišta je prevezen na Institut za majku i dete, gde na odeljenju intenzivne nege nastavlja borbu narednih mesec dana.

Sa šest meseci starosti dobija epilepsiju i dijagnozu Vestov sindrom, a sa nepunih godinu dana dobija i dijagnozu cerebralna paraliza, G80.0 Paralysis cerebralis spastica quadriplegica.

Do sada je različitim terapijama i vežbanjem postignuto da Mihajlo sedi sam, a sa dve i po godine i da propuzi, ali usled velikog spazma (hipertonija) u donjim ekstremitetima, još uvek ne uspeva da stoji ni da hoda samostalno. Redovno vežba i trudi se, međutim spazam se ne smanjuje. Nakon bezuspešnih pokušaja da se stanje poboljša raznim terapijama, uz savete stručnjaka roditelji odlučuju da odu na SDR (selektivno dorzalna rizotomija) operaciju u Ameriku, nakon koje postoji nada da će Mihajlo prohodati samostalno. Cilj SDR operacije je da poboljša sposobnost hodanja smanjujući spastičnost mišića.Roditelji su do sada uspevali da samostalno finansiraju lečenje, ali im je sada potrebna pomoć plemenitih ljudi u vidu donacija, da Mihajlo što pre napravi svoje samostalne korake.

Sandra Konevski, Mihajlova mama kaže da je najveći izazov s kojim se suočava Mihajlovo učešće u svakodnevnim aktivnostima kod kuće i van.

– Trudim se da što više bude uključen u sve, kao i sva druga deca, ali najveća prepreka jeste to što ne stoji i ne hoda samostalno, pa sam mu ja podrška, u svakom smislu.

Sredstva su potrebna za operaciju, putne troškove, za svakodnevne intenzivne fizikalne terapije, defektološke i logopedske terapije, ortopedsko-neurološke rehabilitacije, banjsko lečenje, hidroterapije, hipoterapije, specijalističke preglede i ortopedska pomagala, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Kako je Sandra objasnila, sama rehabilitacija podrazumeva najpre fizikalne vežbe, kako bi Mihajlo usvojio motoričke obrasce koje nije stekao u periodu kada je bio beba.

– To je vid stimulacije kroz različite vežbe, da Mihajlo stoji sam i da prohoda. Takođe, rehabilitacija obuhvata i masažu radi opustanja mišića. Tu je i hidroterapija, koja se pokazala kao odlična terapija za opuštanje i hipoterapija (jahanje konja u terapeutske svrhe), zatim i defektološki i logopedski tretmani, koji su neophodni kako bi što manje kasnio u psiho-motornom razvoju za svojim vršnjacima – dodaje majka dečaka.

Mihajlu možemo da pomognemo na sledeće načine, putem Fondacije Budi human:

Mihajlo Kotrlja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *