Vera je vrištala satima, ali pomoć nikad nije došla: Ubica ju je izbo 111 puta

Vera je vrištala satima, ali pomoć nikad nije došla: Ubica ju je izbo 111 puta

U ranim jutarnjim satima 14. januara 2020. jezivi vrisci dolazili su iz stana u zgradi u južnom ruskom regionu Kemerovo. Šokirani komšija pozvao je policiju da prijavi ono što je zvučalo kao napad na ženu.

Ali, niko nije došao. Vrištanje se nastavilo, zajedno sa bukom i pozivima u pomoć. Policiju su zvali još šest puta, ali i dalje niko nije dolazio. Plašeći se najgoreg, komšije su odlučile da preuzmu stvari u svoje ruke. Provalili su u stan ali bilo je prekasno. Vrištanje je stalo, žena je bila mrtva.

Veru Pehtelevu je bivši dečko izbo više od stotinu puta, pretukao i zadavio gvozdenom žicom u napadu koji je trajao tri i po sata. Ruska policija je tada rekla da nije bilo službenika ili patrolnih kola u području koja bi došla. Ali, kasnije su petorica policajaca proglašena krivim za uzrokovanje smrti zanemarivanjem i osuđeni su na 18 meseci zatvora a uslovno na dve godine, piše BBC.

Sud je rekao da su kazne, koje su mnogi smatrali blagima, bile prikladne jer je nedostatak službenika “problem čitave policije”.

U međuvremenu je “Neksta” objavila da je Vjačeslav Kanjus, koji je bio osuđen na 17 godina zatvora zbog brutalnog ubistva devojke Vere, regrutovan za rat u Ukrajini.

Rusija ima jednu od najvećih policijskih snaga u svetu sa preko 900.000 službenika na populaciju od 146 miliona, prema tamošnjem Ministarstvu unutrašnjih poslova. Ima skoro 630 službenika na 100.000 ljudi, što je više nego dvostruko u odnosu na američku ili britansku policiju. Ali, u avgustu je ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokolcev rekao da zemlja ima “kritičan” nedostatak policajaca, što bi moglo da utiče na stopu kriminala.

Deo problema su geografija Rusije i nedostatak pomoćnog osoblja. Ali, nedavni problem potiču iz ogromnog pada u broju policajaca, a mnogi od onih koji odlaze su iskusni službenici. Mnogi bivši ruski policajci rekli su BBC-u da odlaze na manje stresne i bolje plaćene poslove.

– Nisu prilagodili plate. Nakon inflacije i rasta cena to nije dovoljno – rekao je bivši policajac iz Rostova koji sada radi kao taksista.

Njegov kolega se zaposlio kao kurir, a obojica zarađuju dvostruko više nego kao kad su bili policajci.

– Došao sam do čina majora, ali je i dalje radnik u supermarket zarađivao više od mene a ovo je veoma opasan posao. Samo bi idiot sada išao u policiju – rekao je novopečeni taksista.

U međuvremenu je “Neksta” objavila da je Vjačeslav Kanjus, koji je bio osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistva devojke Vere regrutovan za rat u Ukrajini.

“Nije proveo čak ni šest meseci u zatvoru kad je regrutovan za rat. Kanjus je ubio Veru Pehtelevu u januaru 2002, izbo ju je 111 puta, silovao i zadavio. Policija je ignorisala sedam poziva komšija o vrištanju žrtve. Suđenje u vezi slučaja još nije gotovo – sada bi trebalo da je prošlo fazu kasacije. Međutim, ovo je nemoguće – sud nije u stanju da mu prosledi kasacionu žalbu jer ne mogu da ga nađu. Sudeći po činjenici da se njegove fotografije redovno pojavljuju na društvenim mrežama, on se ne krije mnogo”, navodi se u postu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *