Nikšić oštro odgovorio vlastima u Srbiji: “Lažete da je oružje s Kosova kupljeno u Tuzli!” - Dnevne

Nikšić oštro odgovorio vlastima u Srbiji: “Lažete da je oružje s Kosova kupljeno u Tuzli!”

Nikšić oštro odgovorio vlastima u Srbiji: “Lažete da je oružje s Kosova kupljeno u Tuzli!”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine i lider SDP-a Nermin Nikšić oglasio se nakon srbijanskog tužilaštva da je iz Tuzle stiglo oružje koje je korišteno u napadu na kosovsku policiju u Banjskoj.

Nikšić je kazao kako su tvrdnje da je oružje kupljeno u Tuzli lažne.

“Zadnjih dana većina regionalnih medija je prenijela navode pojedinih srbijanskih dužnosnika i službi da je oružje koje je korišteno i pronađeno na sjeveru Kosova kupljeno u Tuzli. Želim glasno i jasno reći da su ove tvrdnje lažne pa kao takve i nisu mogle biti potkrijepljene nikakvim dokazima”, poručio je Nikšić.

Dodao je kako Srbija ne smije u Bosni i Hercegovini tražiti alibi za svoje postupke.

“Razumijem da je Srbija proteklih dana izložena velikom pritisku i osudama demokratskih država, ali to ne znači da u Bosni i Hercegovini mogu tražiti alibi za svoje postupke. Za snabdijevanje oružjem, obučavanje paravojnih formacija i grupa srbijanskih državljana i tamošnjih dužnosnika koje su izazvale oružani sukob na sjeveru Kosova odgovornost Srbija ne može tražiti sa ove strane granice”, istakao je Nikšić.

Poručio je kako je plan srbijanskih struktura bio da prebaci dio odgovornosti na BiH, no da su potcijelili vlasti u BiH.

“Obavještajne službe Srbije i njeno političko vodstvo očito su nažalost osmislili plan da prebace dio odgovornosti za teroristički napad u susjedstvo, u Bosnu i Hercegovinu. Obzirom na političke prilike kod nas, vjerovatno su procijenili da neće doći adekvatna, brza i tačna reakcija zasnovana na činjenicama. Opet su nas potcijenili”, istakao je Nikšić.

Nikšić je naveo nekoliko činjenica koje potkrijepljuju tvrdnju da oružje nije iz BiH.

“Činjenice govore sljedeće: Oružje koje je pronašla kosovska policija se ne proizvodi u Bosni i Hercegovini; kosovska policija je javno prikazala i serijske brojeve minobacačkih granata i druge vrste municije koje su proizvedene u srbijanskim fabrikama Sloboda, Krušik itd; prema zakonima naše države, pri izvozu naoružanja, municije i druge vojne opreme, sve do pojedinačne čahure, u bilo koju drugu državu provode se najstrože procedure po NATO standardima i u saradnji sa NATO-m. Potreban je i ‘end user’ certifikat (potvrda o krajnjem korisniku robe) i dozvole od četiri državna ministarstva (Ministarstava odbrane, sigurnosti, vanjskih poslova, te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), zatim potvrde od nadležnih MUP-ova o imenima vozača, registarskim oznakama vozila koja vrše prevoz, rutama kretanja i dr.”, pojasnio je Nikšić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *