BOLNE REČI MAJKE MALOG LAVA: Ima godinu dana a već se namučio, reči njegove mame paraju dušu: “Kome da se poklonim i čija stopala da poljubim, samo da prestanu te grozne sile da mi te mrcvare”

BOLNE REČI MAJKE MALOG LAVA: Ima godinu dana a već se namučio, reči njegove mame paraju dušu: “Kome da se poklonim i čija stopala da poljubim, samo da prestanu te grozne sile da mi te mrcvare”

“Kome da se izvinim?! Koga da molim za oproštaj? Kome da se poklonim i čija stopala da poljubim, samo da prestanu te grozne sile da mi te mrcvare!”, potresne su reči majke malog Martina Lava Nikolića, koji boluje od retke bolesti, usled koje ima velike bolove i komplikacije.

Martin Lav Nikolić sada je stabilno, ali ga prate brojni problemi. Nepokretan je, ne može da sedi, da stoji samostalno, pokreće glavicu. Napade epilepsije ima pet do sedam puta nedeljno. Početkom ove godine, njegova dijagnoza zadala je roditeljima Aleksandri i Dragutinu bolan udarac – utvrđeno je da boluje od veoma retkog Shciznel Giedion sindroma, bolesti od koje boluje nešto preko pedesetak ljudi na svetu.

Od trenutka kada su saznali, pa do danas, roditelji vode veliku bitku za prikupljanje novca za njegovo lečenje. Upravo zato, vapaj njegove majke rastužila je i rasplakala sve one koji su imali prilike da ga pročitaju.

“Ljubavi moja… Izvini. Izvini što majka nije svet učinila još boljim mestom pre nego što si se rodio. Izvini što nisam, dok nisi došao u moje ruke, još više, mnogo više doprinela društvu, ljudima. Mislila sam da jesam i da čitavog života dajem koliko mogu.

A sada mislim da sam mogla i trebala više. Možda bi onda to moje „više“ bilo dovoljna zasluga da tebe poštedi muka. Možda, da sam još nekome uspela da pružim ruku, udelim osmeh ili da sam u još neku metalnu konzervu spustila kovanice – možda bi tada tvoja duša bila pošteđena patnje. Kažu mi da da niko nije kriv za retku bolest koja te je tako malog, u svoje čeljusti ščepala, pa te kida i rasteže dok stenješ i cviliš od bolova i gorkih muka. Kažu da nije, a ja se pitam: „Kako da ispravim, ako kriva jesam?“

-Čim je beba izašla iz mog stomaka uočeni su njeni problemi sa disanjem. Borila se da udahne vazduh. Lekarima je to bila indikacija za srčanu manu. Odmah su je odveli na reanimaciju i kiseonik – rekla je za “Blic” Aleksandra Blagunovski pre dva meseca.

Već naredne noći, prve u životu, Martin Lav Nikolić je imao napad epilepsije. Lekari su se ponadali, govori majka, da je u pitanju bila neonatalna konvulzija koja spontano prestaje kako beba sazreva.

Nekoliko puta dnevno rađen joj je ultrazvuk. Pregledi su pokazali da dečak ima i umanjenje bubrega. Ni tu nije bio kraj jadima novorođenčeta. Dijagnostikovana mu je i generalizovana hipotomija, slabost mišića vrata usled koje teško diže glavicu i gornji deo tela mu je slabašan.

Martin Lav Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *