Lijepa priča iz Kalesije: Kćerka Naza babi Ibrahimu poklonila odlazak na hadž

Lijepa priča iz Kalesije: Kćerka Naza babi Ibrahimu poklonila odlazak na hadž

Na Zapadu, tako neki vele, odnos prema roditeljima baš i nije za pohvaliti. Često se može čuti kako mladi bračni par roditelje smjesti u starački dom, a oni u stanu drže cuke i mačke. Ako je ovo tačno, a kažu da jeste, to nikako nije dobro. Ima Zapad dosta dobrih stvari, ali ova baš nikako nije dobra.

S druge strane, u islamu dobročinstvo prema roditeljima je na visokom stepenu obaveznosti. O tome najbolje svjedoči sljedeći ajet:

“Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: ‘Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, njegovali!“ (El-Isra’, 23-24.)Naza Herić iz Vukovija Donjih, općina Kalesija, je mlada osoba. Odnedavno živi i radi u Austriji. Njen odnos prema roditeljima je za svaku pohvalu. Ne onakav kao kod Zapadnjaka s početka teksta, već onako kako to islam traži od svakog muslimana. To je nedavno i djelom potvrdila.

Nazin babo Ibrahim Herić 6. aprila napunio je 66. godina. Penzioner je. Penziju zaradio u rudniku. Za njegovu porodicu bila je to prilika da se taj dan okupe na iftaru. Došla je i Naza iz Austrije. Sa hedijom. Plaho lijepom. Kad se dolazi iz inozemstva kući, uvijek se očekuje neka hedija, ne dolazi se praznih ruku, ali ovakvoj hediji, kakvu je dobio, Ibrahim se nije nadao. A golema je hedija.

Naime, u znak zahvalnosti svome babi, za sve što je za nju učinio, Naza je odlučila da svom babi Ibrahimu pokloni odlazak na hadž.

Na papiru, koji će predati babi, a kasnije i uokviriti kao lijepu uspomenu, Naza je napisala: „Dragi babo, želim da Ti zahvalim za sve ove godine mukotrpnog rada za našu porodicu, za majku, moje sestre i brata. Hvala ti za svaku suzu, svaku kap znoja i neprespavanu noć dok si nas podizao i učio da samo vjera u Jednog i Jedinog ALLAHA, dž. š., može izvesti na Pravi put. Neka Allah dž.š. primi Tvoj trud, dove i žrtve.

Dragi babo, želim Ti, umjesto rođendanske čestitke, pokloniti ODLAZAK NA HADŽ 2024. godine. HADŽ MEBRUR!

Tvoja kćerka NAZA

Donje Vukovije (Kalesija), 6. april 2023, 15. ramazan 1444. H.“Kada je vidio o kakvom poklonu se radi, Ibrahimu je brada zdrhtala. Uzbuđen i radostan. Niko sretniji od njega. Krenule su i suze radosnice. U tom trenu samo je Allaha spominjao i zahvaljivao mu se. A imao je i na čemu.

Ibrahim je penzioner. Osim Naze, ima još dvije kćerke i jednog sina. Sin nije prisustvovao ovom svečanom činu jer je baš tada bio na najodabranijim mjestima, na umri.

Nadamo se da će Ibrahim u zdravlju obaviti hadž i da će mu hadž biti primljen, a da će se mnogi mladi, kada je riječ o dobročinstvu prema roditeljima, ugledati na ovaj Nazin čin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *