Milan zaostaje za svojim uzrastom: Ne može da kontroliše emocije, a dijagnoza je nepoznanica

Milan zaostaje za svojim uzrastom: Ne može da kontroliše emocije, a dijagnoza je nepoznanica

Milan Bijelić (13) rođen je u Somboru, kao zdravo dete. Razvoj je tekao uredno do njegovog prvog rođendana kada prestaje da govori reči koje je naučio. Prestaje da se igra i zanima za okolinu, plače bez razloga.

Nešto pre treće godine dobija prvi napad i ubrzo postavljaju dijagnozu epilepsije. Nakon toga usledila su mnoga ispitivanja i dijagnostika. Urađena je magnetna rezonanca glave koja opisuje obilna oštećenja na malim krvnim sudovima mozga a usled čestih ozbiljnih upala pluća rađena je bronhoskopija, biopsija pluća i CT glave.

Snimak glave opisuje vaskularne, mekotkivne i ožiljne promene otvorene etiologije. Sve vreme tokom godina prate ga hipoglikemije, ponekad praćene urgentnom hospitalizacijom i terapijom. Milan dobija i dijagnozu, hipopituitairizam koja je trebalo da objasni hipoglikemijske krize međutim i pored terapije hormonom rasta, one su se nastavile.

Milan kognitivno sve više zaostaje za svoj uzrast, dobija i dijagnozu lake mentalne retardacije i nespecifičnog autističnog spektra. On ne može da zapamti većinu stvari koje uči, ne ume da čita, nepravilno izgovara reči, ne ume da kontroliše emocije pa se često histerično smeje ili plače, grli, ljubi.

Pored više godina ispitivanja, snimanja, genetskih analiza, Milan nije dobio konačnu dijagnozu koja bi objasnila sve njegove simptome, stoga se leči samo simptomatski. Milan je veselo, nasmejano dete koje voli drugare. Da bi Milan napredovao, potrebno je da uradi genetsko testiranje u inostranstvu a u cilju dobijanja tačne dijagnoze. Sredstva su mu potrebna i za tretmane matičnim ćelijama, specijalističke i kontrolne preglede, za lečenje kiseonikom, rehabilitaciju, laboratorijske analize, suplemente, medikamente, medicinski potrošni materijal, logopedske tetmane, kinezi terapije, za banjsko lečenje kao i za putne toroškove i smeštaj.

Roditelji su do sad sami snosili troškove lečenja i iscrpeli sve resurse, stoga se obraćaju svim ljudima dobre volje da pomognu Milаnu da ima bezbrižnije detinjstvo i da uživa u odrastanju uz svog brata i sestru.

Za Milanovo bolje sutra! Budimo humani!

Upišite 1008 i pošaljite na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000000856660-84

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-6000000857240-90

IBAN:

RS35160600000085724090

SWIFT/BIC:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *