Petogodišnja Jana rodila se sa ogromnim tumorom: Moramo da joj pomognemo - Dnevne

Petogodišnja Jana rodila se sa ogromnim tumorom: Moramo da joj pomognemo

Petogodišnja Jana Pavlović iz Niša, rodila se sa ogromnim tumorom, koji se nalazio u predelu kičme, abdomena i desnog gluteusa. Rođena je sa 2,750 grama, a sam tumor je bio težak oko 450 grama. Odmah je počela i borba za Janin život. Potrebna su joj sredstva za medicinski potrošni materijal, svakodnevne odlaske na fizikalne terapije, mesečne kontrole u Beogradu, vitamine, minerale, suplemente, specijalističke preglede i kontrolna snimanja, kao i za moguće intervencije, koje su najavljenje od strane lekara.

Prvu operaciju Jana je imala petnaest dana od rođenja i trajala je 8 sati. Nakon nje, Jana je u klinici sama ležala skoro dva meseca. Patološki nalaz je na sreću pokazao da se radi o benignom tumoru. Jana ne može samostalno da mokri (majka joj menja katetar na svaka 3 sata) a desna noga, kao i desno stopalo su joj slabije razvijeni. Posle operacije joj je urađena magnetna rezonanca i ponovo je uočena neka promena na kičmenom stubu.

Jani su u januaru 2019. godine zakazali novu operaciju, koja joj nije urađena jer je Jana upala u takozvanu urosepsu. Samo zahvaljujući brzom reagovanju dežurnih lekara uspeli su da je spasu i odložili su operaciju za april 2019. godine. Patološki nalaz je pokazao da se radi o masnom tkivu, a ne tumoru, kao prvi put. Par meseci kasnije ponovljen je MR kičme na kojem se vidi da i dalje postoje određene promene ali doktori su smatrali da je to ožiljno tkivo, koje i dan danas ne raste ali je i dalje prisutno.

Jani su vremenom ustanovili da ima i povraćaj urina u bubreg 5-tog stepena. Prepisana joj je svakodnevna fizikalna terapija i elektrostimulacije, kao i nošenje ortoza noću i posebnih cipelica. Jana svakodnevno ide na fizikalne terapije i elektrostimulacije, a često dolazi u Beograd na razne kontrolne preglede.

U budućnosti najavljene su moguće operacije, kao što su produžavanje desne noge (ako za to bude potrebe i u zavisnosti od njenog daljeg rasta), reimplatacija uretera (ako bude popustio deflux gel), plastična hirurgija (zbog nedostatka desnog gluteusa i velikih ožiljaka od operacija) i ako se bude našao način da se reši neurogena bešika, kako bi Jana samostalno mokrila.

Jani su potrebna sredstva za medicinski potrošni materijal, svakodnevne odlaske na fizikalne terapije, mesečne kontrole u Beogradu, vitamine, minerale, suplemente, specijalističke preglede i kontrolna snimanja, kao i za moguće intervencije, koje su najavljenje od strane lekara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *