Nataša je mislila da je samo naduvena, a usledila je strašna dijagnoza: Ovaj kancer pogađa većinom mlade žene

Nataša je mislila da je samo naduvena, a usledila je strašna dijagnoza: Ovaj kancer pogađa većinom mlade žene

Nataša Inman (33) iz Lidsa nije imala „nikakvih simptoma“ pre pregleda – osim što je bila malo naduvena. Ova 33-godišnjakinja nije mislila na to. Ipak, nakon što je lekar opšte prakse naleteo na masivne ciste na njenim jajnicima, usledila je dijagnoza raka.

Njen doktor je znao da nešto nije u redu kada nisu mogli da urade bris jer je tumor blokirao to područje. Kontrolni pregledi su otkrili da ima četiri ciste na jajnicima ukupne veličine 40 centimetara, što je otprilike veličina fetusa starog 30 nedelja. Testovi su pokazali da su ciste kancerogene.

– Kada mi je doktor rekao, bila sam u šoku i nisam verovala – priseća se Nataša.

Nije, kaže, imala nikakve simptome, samo je bila malo naduvena, ali nikada ne bih otišao kod doktora zbog toga jer to nije mnogo uticalo na njen život.

Natasha Inman

– Mislim da sam se, kada se sada osvrnem unazad, mučila u teretani oko tri meseca, posebno sa svime što je uključivalo ležanje na stomaku – ali opet, nisam mnogo razmišljala o tome – kaže Nataša i dodaje da je mislila da je u pitanju samo nadimanje.

Lekari su rekli da je kombinovana masa cista iste veličine kao da je bila trudna pet-šest meseci. Nakon što su lekari pronašli ciste, uklonjene su carskim rezom i poslate su na testiranje.

– Nisam razmišljala o tome, samo sam počela da se vraćam svom životu i poslu. Dve nedelje kasnije, doktor mi je poslao poruku da moram da dođem i da povedem prijatelja sa sobom – priča Nataša i dodaje:

-Opet, nisam mislila ništa o ovome, samo da je to možda standardna rutina.

Kada su joj rekli da su ciste kancerogene, kaže, Bila je u šoku i sve jo je bilo pomalo zamagljeno.

– Najgore me je uplašila reč “hemioterapija” i pomisao da ću izgubiti kosu. Čuvao sam tako dugu zdravu kosu ceo svoj život i nisam mogla da zamislim da mi to oduzmu – priča.

Lekari su razgovarali o mogućnostima lečenja sa njom i nedelju dana kasnije Nataša je hitno zamrznula jajne ćelije pre nego što su joj uradili intervenciju. Ovo je trebalo da osigura da, ako hemioterapija utiče na njenu plodnost, može da proba da dobije bebu sa svojim zamrznutim ćelijama.

Natasha Inman

– Porodicu je oduvek bio moj san, tako da je bilo jednako teško da se nosim sa mogućnošću da mi se sopstveno dete oduzme, kao i da mi je dijagnostikovan rak. Ipak sam siguran da ću moći da imam porodicu sa svojim zamrznutim jajnim ćelijama i/ili da zatrudnim prirodnim putem sa jednim jajnikom.

Do kraja maja, samo nekoliko nedelja nakon što joj je dijagnoza postavljena, Nataša je započela prvi od četiri ciklusa iscrpljujuće hemioterapije. Po njenom završetku u avgustu, planirano je uklanjanje jajnika i jajovoda.

– Najgora stvar za mene je bila pomisao da ću izgubiti kosu pa sam prva dva ciklusa probala hladnu kapu. Nažalost, nije uspelo i morao sam da ošišam kosu. To je bila najteža stvar i još uvek se borim sa svojim novim identitetom. Imam periku, ali naravno nije isto – kaže Nataša i dodaje da je osetila promene i u svom okruženju, reakcije ljudi za koje je mislila da su joj blisku, nisu bile očekivane.

– Do sada je tretman bio zaista težak. Bilo mi je jako teško psihički i fizički, ali imam sreće što sam to rano uhvatio da bih mogao da se izlečim i da ozdravim – kaže Nataša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *