Kardinal Tomo Vukšić: Snažne poruke

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Tomo Vukšić u nedjelju je iz Katedrale u Sarajevu sa svete mise povodom Uskrsa uputio snažne poruke. Te poruke koje je izgovorio kardinal ne odnose se niti su poslane samo vjernicima katolicima. Naprotiv, tiču se svakog pojedinca u BiH.

Vukšić je u propovijedi koju je pročitao vjernicima zaželio da u svakom društvu i državi bude dovoljno mudrih ljudi koji će znati razborito upravljati razlikama, uvijek i posvuda izbjeći sukobe te graditi i jačati mir, pravdu, povjerenje i slogu među ljudima i narodima, i jedino dijalogom rješavati pitanja koja još čekaju pravedan odgovor.

Te riječi posebno dobivaju na važnosti i snazi u aktuelnoj društveno-političkoj situaciji u našoj državi.

Duhovni vođa bh. katolika pozvao je i na odvraćanje od svega onoga što može štetiti ljudima i zajednici, istakavši da se „vršenje nasilja, ulijevanje straha, prijetnje, ugrožavanje čovjekovog života i dostojanstva protivi volji Božjoj i sreći čovjeka“, ali i podsjetio na važnost praštanja i izgrađivanja skladnih odnosa među ljudima, narodima i religijama.

I uoči Uskrsa kardinal je pozvao vjernike katolike, pravoslavce i muslimane da se ujedine u dobru, ukazavši tako na neophodnost jačanja odnosa među pripadnicima različitih vjerskih grupa u BiH.

Mons. Vukšić je rođen 1954. godine u Studencima kod Ljubuškog. Za novog vrhbosanskog nadbiskupa ustoličen je 12. marta prošle godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *