The Guardian: Požar na Arktiku

Područje inače pokriveno snegom, od presudnog značaja za Zemljin rashladni sistem, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i otežava klimatske poremećaje koje je izazvao čovek, a koji su stvorili uslove za požar.

Oblak dima i čađi veći od teritorije Evropske unije nadvio se nad Sibirom, dok požari u arktičkom krugu besne već treći mesec.

Područje inače pokriveno snegom, od presudnog značaja za Zemljin rashladni sistem, izbacuje ugljen-dioksid u atmosferu i otežava klimatske poremećaje koje je izazvao čovek, a koji su stvorili uslove za požar.

Ogromni požari na severu Rusije, Aljasci, Grenlandu i u Kanadi oslobodili su 50 megatona ugljen-dioksida u junu i još 79 megatona u julu, što daleko prevazilazi dosadašnje rekorde za Arktik.

Intenzitet požara uzrokovao je novih 25 megatona u prvih 11 dana avgusta, a njegovo trajanje je daleko duže čak i od najupornijih požara koje je tokom proteklih 17 godina zabeležio evropski satelitski sistem za monitoring.

Mark Parington, naučnik u Službi za monitoring atmosfere „Kopernik“, kaže da je raniji rekord iznosio samo nekoliko sedmica. „Nismo dosad ovo videli“, kaže Parington. „Intenzitet požara je još uvek znatno iznad proseka“.

On kaže da su u pogođenim oblastima najpre zabeležene neuobičajeno visoke temperature i nizak stepen vlažnosti tla, što je stvorilo savršene uslove za izbijanje požara. Globalno su juni i juli bili najtopliji meseci ikad izmereni.

Rusija je najteže pogođena. Prošlog meseca, predsednik Vladimir Putin je mobilisao vojsku za borbu protiv požara dok su četiri sibirska regiona proglasila vanredno stanje. Požari i dalje besne. Naučnik koji se bavi posmatranjem planete Jozef Ašbaher kaže da je samo u Sibiru dvomesečni inferno uništio 4,3 miliona hektara tajge.

Dim se i dalje širi. Anti Liponen iz finskog meteorošlokog instituta procenjuje da je pogođena oblast veličine pet miliona kvadratnih kilometara. „Poređenja radi, EU se prostire na oko 4,5 miliona km² a glavna teritorija SAD na oko 8,1 km²“, tvitovao je Liponen.

Oblak se nadvija pravcem severo-istok i očekuje se da će stići do Aljaske, gde su ovogodišnji požari već spalili prostor veći od svih požara koji su goreli u Kaliforniji prošle godine.

Karli Filips iz Saveza zabrinutih naučnika kaže da su požari na Aljasci od 2000. godine do danas uništili 7,2 miliona hektara šume, što je više nego duplo u odnosu na prethodnih 20 godina.

„Emisije ugljenika iz tih požara mogle bi da ubrzaju klimatsko zagrevanje narednih decenija“, napisala je Filips na svom blogu. „Ekosistemi na Aljasci skladište ogromne količine ugljenika, u permafrostu i u tlu, gde se taložio tokom milenijuma. Šumski požari destabilizuju ova skladišta ugljenika sagorevanjem tla i ubrzavanjem topljenja permafrosta, što sve oslobađa gasove koji zadržavaju toplotu u atmosferi“.

Crna garež se taloži po površini ostataka arktičkog leda, umanjujući mu sposobnost da odbija toplotu sunca.

Satelitske slike su ovog meseca otkrile da su požari na Grenlandu zahvatili područje širine 380 kilometara, što dodatno otežava toplotni talas na Arktiku koji je izazvao rekordno otapanje drugog po veličini ledenog brega na svetu. Ove nedelje, posle ogromnog požara u regionu Kekata, tinja površina od 6,9 km².

Od početka godine izgorelo je više od 13,1 miliona hektara, pokazuju podaci Grinpisa, gde kažu da je količina ugljen-dioksida oslobođena u tim požarila jednaka količini koju ispusti 36 miliona automobila tokom čitave godine.

Arktik nije jedina pogođena oblast. Tokom ove godine, u EU je izbilo 1.600 požara većih od 30 hektara, što je četiri puta više od godišnjeg proseka u prethodnoj deceniji, govore podaci Službe za monitoring atmosfere „Kopernik“.

Ove nedelje je oko hiljadu turista bilo prinuđeno na evakuaciju iz odmarališta na Velikim Kanarima zbog šumskih požara. Prošlog meseca, na jugu Francuske su tokom vrelog talasa kamperi morali da napuste svoje šatore zbog vatre koja se brzo širila.

U Velikoj Britaniji, sindikat vatrogasaca kaže da je ove godine bilo 10% više poziva, što je stanjilo resurse. Broj vatrogasaca opao je za petinu od 2010. zbog javne štednje, dodaju iz sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *