Pacijentica iz Gračanice: “Mjesecima sam čekala da me pozovu na zračenje, nikada nisu. Sada molim Boga…”

Stotine onokoloških pacijenata već mjesecima čeka nadu za izliječenje u Tuzlanskom kantonu. Univerzitetski klinički centar Tuzla od februara 2023. godine nema ispravan aparat za zračenje onkoloških pacijenata. Onkološko odjeljenje UKC Tuzla nema osnovne uslove za pacijente. I tako mjesecima unazad oko dvije stotine onkoloških pacijenata čeka na zračenje. Iz ovog kantona pacijente šalju u druge gradove u našoj zemlji na zračenja, ali ni drugi centri ne mogu da prihvate toliki broj pacijenata. Nadležni ništa ne čini, liste čekanja su sve duže, a nade sve manje.

Kazala nam je ovo i Fatima Imamović iz Gračanice. Fatima Imamović za portal N1 ispričala je svoju borbu te probleme sa kojima se suočavaju pacijenti.

“Krenut ću od početka. Napisala sam nešto na dojci. Odmah sam znala da nešto nije uredu. Otišla sam kod porodičnog doktora i potvrdili su mi moje slutnje. Nakon toga su me vrlo brzo uputili u Centar za dojku na UKC Tuzla. Uradila sam ultrazvuk i mamografiju. Nažalost, potvrdilo se da je riječ o malignom tumoru. Onda je krenuo cijeli proces. Uzeli su mi isječak i nakon toga su ubrzo krenule kemoterapije”, ispričala nam je Imamović.

Potom je nastavila:

“Poslije svih ciklusa kemoterapije sam se operisala. Bilo mi je tri puta negativno i to znači da ne mogu koristiti nikakve hormonske terapije. Doktorica je odlučila da mi propiše zračanja, preventivno. Tumor nije bio veliki, relativno brzo je otkriven, ali preventivno su mi propisali zračenja. Međutim, baš u tom periodu kada sam trebala na zračenja, u UKC Tuzla aparat se pokvario. Uputili su me u Zenicu. Dobila sam i rješenje da trebam tamo da idem na terapcije. No, sve se pretvorilo u čekanje. Čekala sam jedan mjesec, pa drugi mjesec…”, kazala je Fatima.

Nakon dva mjeseca čekanja odlučila je da sama kontaktira bolnicu u Zenici.

“Uspjela sam da pronađem neki broj u Zenici kako bi provjerila da nisu možda izgubili moje rješenje. Otkud znam… Pitala sam je li normalno da čekam već dva mjeseca.. Samo su mi rekli da je normalno i spustili mi slušalicu. Opet sam čekala… I prošlo je sedam mjeseci. I svo to vrijeme nisam išla na kontrole. U nalazu mi je pisalo da poslije zračenja dođem na kontrolu. I dok sam čekala zračenja, mogla sam zakasniti i na kontrolu”, kazala nam je.

Na kontroli Fatimi Imamović su doktori kazali da je sada već kasno za zračenja, da se to trebalo uraditi unutar tri mjeseca.

“Spremim se i odem kod doktorice u Tuzlu. Rekla mi je “dušo drago” trebala si davno doći. Morala sam onda ponovo vaditi nalaze i prolaziti cijeli taj proces. Hvala Bogu, nalazi su bili uredu. Prošlo je osam mjeseci u čekanju. Doktorica mi je onda rekla da mi ne preporučuje da idem na zračanje. Unutar tri mjeseca se treba zračiti, to je preventivna. Poslije zračenje je džaba zračenje. Zamislite, niko me više nije ni zvao. Niko me nikada nije ni prozvao iz Zenice. To je naš sistem”, kazala je Imamović.

Kako nam je kazala Fatima postoji i veliki broj žena koje su ostale bez zračenja, a bilo im je neophodno.

“Poznajem ženu koja se operisala u istom periodu kada i ja. Otišla je da pita ljekare da li postoji mogućnost da se ne ide zračiti. Doktori su joj odmah rekli da je kritična i da mora da ide. Vjerovali ili ne i ona je ostala bez zračenja. Još uvijek nije došla na red”.

Koliko trenutno pacijenata ide u druge gradove na liječenje još uvijek nije poznato. Pacijenti nakon zračenja ostaju u bolnici, ali sve ostale troškove sami sebi plaćaju.

“Pacijenti koji putuje vjerovatno budu zadržani u bolnici. Tako su meni govorili kada sam trebala da idem u Zenicu. Sve ostalo pacijenti sami sebi plaćaju. Iz UKC nikada nismo dobili konkretno objašnjenje. Samo govore do tendera je, nije do nas. Doktori se ograđuju. Ne znamo ni mi pravu istinu”, kazala nam je.

Osim borbe sa teškom bolešću, pacijenti se suočavaju i sa velikom neizvjesnošću. Da li će ikada doći na red za zračenje.

“Veoma je teško, živci stradaju. Poslije operacije nisam pušila, no tokom tih osam mjeseci sam ponovo počela pušiti. Šta sada.. Doktori su mi rekli da trebam, a nisam bila u mogućnosti da to uradim. Nikakvu terapiju nemam. To je specifičan tumor, tri puta negativan. Njegovi receptori ne reagiraju ni na hormonsku ni bilo koju drugu terapiju. Meni je samo bila operacija i to zračenje. Sada samo moli Boga da ništa ne bude. Nemaju ništa da ponude. Sistem je zakazao”, ispričala je.

Nažalost nisu ništa bolji ni uslovi na onkološkom odjeljenju UKC Tuzla.

“Sve je to veoma stresno. Mnogo je nepravde. I to mučenje u dnevnoj bolnici. Hoćeš dobiti mjesto ili nećeš.. Ti provedeš čitav dan tu na nekoj klupi, ako ima mjesta da sjedneš. Žene se znaju čak i posvađati zbog toga, ko je došao na red, a ko nije. Znate, to sve veoma utječe na psihu. Uvijek su gužve.. Ne bi smjela to država dozvoljavati”, zaključila je Fatima Imamović za N1.

Kontaktirali smo i UKC Tuzla, ali odgovor do objavljivanja ovog teksta nismo dobili. Ostali smo uskraćeni za pitanja kada će doći novi aparat, zbog čega ga još uvijek nema i koliko ljudi je primorano biti na listi čekanja.

Putem društvenih mreža veliki broj influensera je pružio podršku onokološkim pacijentima na UKC Tuzla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *