Za Andrijino bolje sutra! Budimo humani i pomozimo Andriji!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Andriju Delića (2020).

Andrija je drugo dete iz četvrte kontrolisane trudnoće komplikovane febrilnošću majke deset dana pre porođaja i gestacionim dijabetom majke. Prevremeno je rođen hitnim carskim rezom u 27/28 GN, po rođenju bez spontanih respiracija, aspiriran, ventiliran ambu balonom, intubiran i preveden na Institut za neonatologiju gde je lečen 3. meseca. Imao je moždano krvarenje i neonatalne konvulzije. U uzrastu od mesec dana urađeno je operativno lečenje urođene srčane mane. MR glave ukazao je na hipomijelinizaciju u odnosu na kalendarski uzrast, početnu velikomoždanu redukciju volumena na račun duboke bele mase, pontocerebralnu hipoplaziju. Ustanovljene dijagnoze su: spastička diplegična cerebralna paraliza (G80.1 Paralysis cerebralis spastica diaplegica); prevremeno okoštavanje šavova kostiju lobanje (Q75.0 Craniosynostosis); mešoviti specifični poremećaji razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti); usporen fiziološki razvoj (R62.- Insufficientia evolutonis physiologicae).

Andrija se leči i prati u Institutu za eksperimentalnu fonetiku i patologiju govora „Đorđe Kostić“, u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu, kao i u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Uključen je u intenzivni fizikalni tretman. Kontakt uspostavlja na kratko, oglašava se ali nema reči sa značajem. Zainteresovan je za igračke. Kreće se puzanjem dok sedeći položaj samostalno zauzima iz četvoronožnog položaja.

Anriji je neophodna kontinuirana rehabilitacija i tretmani, koje roditelji više nisu u mogućnosti samostalno da finansiraju pa mole sve ljude dobre volje da pomognu Andriji kako bi što pre stao na svoje noge i prohodao.

Sredstva su potrebna za kontinuirani rehabilitacioni tretman koji uključuje fizikalne terapije, rad sa defektologom, logopedom, specijalističke preglede, bio terapije, lečenje u inostranstvu kao i za putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Andrijino bolje sutra! Budimo humani!

Andrija Delić (1568) - Humanitarian Foundation Budi Human

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *