Preslatka Zara treba pomoć dobrih ljudi!

Zara je prvo dete iz druge, IVF trudnoće majke sa insulinskom rezistencijom, urednog toka. Rođena je u 32. GN hitnim carskim rezom jer je nakon prijema u GAK Novi Sad zbog sumnje majke da ne oseća pokrete bebe, na UZ pregledu opisano nakupljanje tečnosti u stomaku i hidroaerični nivoi ploda uz proširen želudac i utvrđena tahikardija ploda. Rođena u perinatalnoj asfiksiji i u prvom danu života hitno premeštena na Kliniku za dečiju hirurgiju IZZZDIOV zbog znakova akutnog abdomena (jakih abdominalnih bolova) pod slikom ileusnog stanja i sa znacima prisustva slobodnog vazduha, zbog antenatalnog volvulusa creva, gde je istog dana i operisana. Nakon osam dana Zarino stanje se pogoršalo, ponovo je operisana kada joj je urađena resekcija gangrenoznog dela creva i učinjena T-T jejunoilealna anastamoza. Brzom reakcijom lekara i njihovom stručnošću Zara se izborila za život a njena borba i dalje traje.

Zara svakodnevno koristi profilaktičku antibiotsku terapiju, a pored sindroma kratkog creva (K63.8 Morbi intestini alii, specificati) Zara ima i lošu apsorpciju uzrokovanu nepodnošenjem hrane (K90.4 Malabsorptio propter intolerantiam alimenti, non alibi classificata), spastičku hemiplegičnu cerebralnu paralizu (G80.2 Paralysis cerebralis spastica hemiplegica) i blagu proteinsko-energetsku pothranjenost (E44.1 Malnutritio proteinoenergetica mitis). Ne može samostalno da hoda, kreće se uz pridržavanje roditelja sa blago narušenom šemom hoda. Uključena je u habilitacioni tretman od ranog odojačkog uzrasta, redovno se prati od strane gastroenterologa kao i od strane fizijatra, neurologa, psihologa, sprovode se logopedski i fizikalni tretman i jednom godišnje ide na banjsko lečenje.

Zara je mentalno zdrava devojčica, vesela i druželjubiva, čija je želja da bude zdrava, da se igra sa decom i ima detinjstvo kao i njeni vršnjaci. Zarini roditelji nisu u mogućnosti da njeno lečenje finansiraju sami, zbog čega im je potrebna pomoć pa mole sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu i učestvuju u Zarinom napredovanju i njenim prvim samostalnim koracima kroz život.

Sredstva su potrebna za lečenje matičnim ćelijama u inostranstvu, PIASTM terapije (pedijatrijska mobilizacija mekih tkiva potpomognuta instrumentima), fizikalne tretmane, tretmane lokomat aparatom, hidroterapije, hipoterapije, hiperbaričnu komoru, defektološke i logopedske tretmane, kontrolne i specijalističke preglede, laboratorijske analize, banjsku rehbilitaciju, putne troškove i troškove smeštaja u toku lečenja.

Za Zarin osmeh! Budimo humani!

Pomozimo Zari!

Novosađani prikupljaju novac za malu Zaru - Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *