Bivšem šefu u rudniku Kreka godina dana zatvora!

Bivšem šefu u rudniku Kreka godina dana zatvora!

Jedan od bivših šefova u Rudniku uglja Kreka Edin Atić iz Lukavca osuđen je na godinu dana zatvora zbog malverzacija koje je počinio u vrijeme obnašanja funkcije.

Naime, Općinski sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu u krivičnom postupku protiv Edina Atića iz Lukavca, kojom je proglašen krivim za počinjenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, a za navedeno krivično djelo izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od jedne godine, piše Klix.ba.

“Edin Atić je prvostepeno osuđen, jer je u svojstvu odgovorne osobe na poziciji rukovodioca službe za održavanje osnovnih sredstava za transport, postupio suprotno interesima službe, na način da je raspolažući ovlaštenjima za prijevoz uglja koji mu je povjeren u okviru radnog mjesta, ugalj koji je dodijeljen radnicima Rudnika uglja Kreka kao regres za 2022. godinu i po drugim osnovama, mijenjajući adrese na ovlaštenjima za prevoz, preusmjeravao prema trećim osobama od kojih je zaprimao novac za isporučeni ugalj”, navedeno je iz Općinskog suda u Tuzli.

Kako je istaknuto, na navedeni način Atić je sebi pribavio korist od najmanje 8.805 KM, a Rudniku Kreka pričinio štetu koja se odnosi na troškove prijevoza koji je organiziran i plaćen u iznosu od 20.640 KM, prenosi Klix.ba.

Sud napominje da se radi o prvostepenoj presudi, koja nije pravosnažna i na koju stranke imaju pravo žalbe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *