Trogodišnji Vukan treba pomoć dobrih ljudi!

Trogodišnji Vukan treba pomoć dobrih ljudi!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Vukana Vidojevića (2020).

Vukan je dečak rođen 08.06.2020. godine u Beogradu. Dete je iz uredno praćene visokorizične trudnoće. Na rođenju je ocenjen ocenom 9, ali zbog facijalnih malformacija, sumnje na Down sindrom, odmah po rođenju urađena je genetička analiza. Sa dva meseca starosti, dijagnostifikovan mu je genetski poremećaj: Anomalia chromosomatica non specificata Q99.9 (nebalansirani hromozomski rearanžman – sindrom distalne trizomije 10q).

Ovo je prvi slučaj u Srbiji! Vukan je beba rođena u 1:6.000.000. U pitanju je izuzetno redak, ali veoma dobro istražen genetski poremećaj. Zabeleženo je svega 40 slučajeva u čitavom svetu, ali na žalost sa velikom stopom mortaliteta.

Deca sa ovim sindromom kasno prohodaju ili ne prohodaju uopšte, progovore, ili ne progovore nikada. Prate ih i mnogi drugi zdravstveni problemi , kao što su problemi sa gutanjem (kratak vrat), varenjem hrane, disanjem, problemi sa sluhom i vidom, respiratorne infekcije, epileptični napadi, blagi do teški intelektualni invaliditet, abnormalnosti srca, bubrega i skeleta (11 umesto 12 parova rebara), nerazvijenost kosti potkolenice. Deca sa ovim sindromom su niskog rasta.

Vukan se od rođenja leči u Beogradu. Redovno ide na fizikalne tretmane i posećuje Kliniku za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Zahvaljujući zalaganju, istraživanju i upornošću roditelja, a ponajviše zahvaljujući humanim ljudima Vukan je sa svojih 13 meseci prvi put seo, a sa 19 meseci propuzao nakon terapija matičnim ćelijama (iako po medicinskoj literaturi Vukan to ne bi mogao).

Za dalji napredak neophodni su mu specijalistički pregledi, BDA obuka, oprema za vežbanje u kućnim uslovima, dijagnostika, kontrole, fizikalni, defektološki i logopedski tretmani, terapije, banjsko lečenje, laboratorijske analize. Sredstva su mu potrebna i za tretmane u hiperbaričnoj komori, tretmane matičnim ćelijama, reedukator, ortopedska pomagala, medicinski materijal, za lekove i suplemente, stomatološke usluge, tretmane matičnim ćelijama u Turskoj, kao i za putne troškove i smeštaj.

Sami tretmani i nega iziskuju dosta sredstava i roditelji nisu u mogućnosti da troškove lečenja finansiraju sami, stoga se obraćaju svim humanim ljudima da pomognu koliko je ko u mogućnosti da njihov mali šampion napreduje u lečenju. Vukanovi roditelji svog mališana zovu ’’dečak oluja’’. Dve godine su se borili da bi ga dobili, a dobili su, kako sami kažu najpoželjnije dete ikada.

Za Vukanovo lepše sutra! Budimo humani! Pomozimo Vukanu!

Vukan Vidojević (990) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *