UKC Tuzla: Kod šestero djece potvrđen virusni meningitis, svi su s područja Gračanice

UKC Tuzla: Kod šestero djece potvrđen virusni meningitis, svi su s područja Gračanice

Na Klinici za zarazne bolesti Univerzitetekog kliničkog centra (Tuzla) u posljednjih 20 dana liječilo se ukupno šestero djece s područja Gračanice oboljele od meningitisa, od kojih je troje djece još uvijek hospitalizirano, potvrdila je za Faktor načelnica Klinike za zarazne bolesti UKC-a doc. dr. Rahima Jahić.

– Sva djeca su iz Gračanice i pohađala su isti vrić, odnosno istu osnovnu školu. Troje djece je još uvijek na liječenju, jučer je otpušteno dvoje djece, a ranije još jedno. Kod svih je punkcijom potvrđena enteroviroza, odnosno serozni meningitis – kaže dr. Jahić.

Dakle, dodaje dr. Jahić, radi se o djeci koja su bila u kontaktu u vrtiću, odnosno školi, a najmlađe dijete imalo je tri godine.

– U tako kratkom periodu, ovaj broj zaraženih je zabrinjavajući. To je respiratorna infekcija koja se prenosi kapljično, kašljanjem, kihanjem i boravkom u istom prostoru. Ovaj period godine pogoduje širenju enterovirusa, kao što je ovaj koji je izoliran kod djece oboljele od meningitisa – pojašnjava dr. Jahić.

O svemu je obaviješten Zavod za javno zdravstvo TK i nadležni epidemiolozi, kojima je u nadležnosti da na terenu poduzmu mjere za sprečavanje širenja bolesti.

– Djeca koja su otpuštena iz bolnice su u stabilnom stanju. Imaju terapiju i trebaju intenzivno praćenje, da bi u slučaju pogoršanja stanja bili hospitalizirani – zaključila je dr. Jahić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *