Devojčica Jana treba pomoć dobrih ljudi!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Janu Kovačević (2010)

Jana je prvo dete iz druge održavane trudnoće koja je završena porođajem u 29GN. Po rođenju, primitivni refleksi bili su nepotpuni a zbog nezrelosti i razvoja RD SY (respiratorni distres sindrom) Jana je prevezena na Institut za neonatologiju. Od trećeg meseca leči se u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju. Mišićni tonus je diskretno povišen na desnim ekstremitetima, izraženije na ruci. Kontrola glave ne odgovara uzrastu. Parašut je znatno ispod očekivanog za uzrast, ima izražen defotmitet stopala. Ustanovljene su dijagnoze cerebralne paralize (G80.1 Paralysis Cerebralis spastica diaplegica) kao i mešovitih specifičnih poremećaja razvoja (F83 Disordines evolutionis specifici mixti).

Jana uspeva da zauzme četvoronožni položaj, puzi usporeno ali kordinisano. Stoji uz pridržavanje, pravi bočne korake na prstima. Uključena je u intenzivne kinezi tretmane, radne terapije i defektološke tretmane. Ne stoji samostalno i ne hoda. Vremenom je došlo do skolioze usled čega je indikovano operativno lečenje.

Sredstva su potrebna za operaciju, fizikalne terapije, terapijsko plivanje, terapijsko jahanje i kontrolne specijalističke preglede.

Jana Kovačević (1584) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *