Devojčica Tijana treba našu pomoć, roditelji mole dobre ljude za pomoć! - Dnevne

Devojčica Tijana treba našu pomoć, roditelji mole dobre ljude za pomoć!

Devojčica Tijana treba našu pomoć, roditelji mole dobre ljude za pomoć!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Tijanu Nastasić (2009).

Tijana je rođena kao prvi blizanac iz uredne i kontrolisane trudnoće, koja se ipak završila dva meseca pre termina. Za razliku od njene sestre bliznakinje, Tijana nije imala tu sreću da njeno prevremeno rođenje ne ostavi posledice na njeno zdravlje. Ona boluje od cerebralne paralize.

Iako je mentalno zdrava i ide u školu, mnogo voli druženje sa drugom dečicom i muziku, Tijana ne može samostalno da hoda. U oktobru 2018. godine u Turskoj je Tijani urađena Selektivna dorzalna rizotomija na kičmenoj moždini, kojom je trajno uklonjen spazam i data šansa da stane na noge i samostalno počne da hoda.

Da bi došla do svog prvog samostalnog koraka, Tijani je neophodna svakodnevna, uporna i kvalitetna fizikalna terapija, a po proceni lekara iz Turske, rehabilitacija će trajati od dve do tri godine. Uz to, Tijani su neophodne još dve operacije. Operacija kuka i strabizma, a tim turskih lekara koji se bavi lečenjem dece obolele od cerebralne paralize, preporučuju da se i navedene operacije obave kod njih na klinici Acibadem u Istanbulu. Tokom oporavka, neophodna su i razna ortopedska pomagala i rad sa logopedom.

Obzirom da je Tijana intelektualno očuvana i svesna svog stanja, svesna je i mogućnosti da upornim radom može da dođe do svog cilja, a cilj je da stane na noge i samostalno korača.

Tijana Nastasić (613) - Humanitarian Foundation Budi Human

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *