Nemanja hitno treba pomoć dobrih ljudi!

Nemanja hitno treba pomoć dobrih ljudi!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Nemanju Sudara (2016). Nemanja je rođen 01.10.2016. godine u Beogradu. Dete je iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće. Treće je dete u porodici.

Nemanja je bio napredna beba, puzao je, počeo da sedi da hoda, izgovara prve reči u periodu predviđenom za taj uzrast. Kada je bio star godinu i po dana primio je MMR vakcinu. Reakcije na nju su bile crvenilo na ruci i blago povišena temperatura, ništa što bi previše zabrinulo roditelje. Ubrzo nakon toga Nemanja se prestao odazivati na ime, fizički je lepo napredovao ali je mentalno zaostajao. Izgubio je kontakt očima, nije koristio pokazni gest. Roditelji su odmah krenuli na specijalističke preglede i ispitivanja kako u državnim tako i u privatnim ustanovama.

Nemanji je uspostavljena dijagnoza razvojnog mešovitog poremećaja i razvojna disfazija. Krenuo je na logopedske i defektološke tretmane, po potrebi je išao kod psihologa. Nemanja je napredovao. Počeo je da slaže slagalice, razvrstava boje, oblike, javio se pokazni gest, kontakt očima, odazivao se na ime, izvršava naloge kada je raspoložen, više se smeje, sam se oblači. Prestao je da koristi pelene. Govor je i dalje oskudan.

Roditelji su odveli Nemanju u privatnu ordinaciju gde je testiranje pokazalo da je u pitanju nespecifičan visokofunkcionalni autizam. U tom periodu je nastupila pandemija virusom Covid 19. Nemanja nije išao na tretmane već je iste kući radio sa mamom.

I dalje ne koristi govor, postaje hiperaktivan i agresivan. U Senzorijumu je otkriveno da je Nemanja osetljiv na zvuk, da mu prija duboka masaža. Krenuo je na tretmane u hiperbaričnu komoru kao i na hipoterapije i dva puta nedeljno na bazen kako bi usmerili njegovu hiperaktivnost. Uvedeni su mu lekovi za smirenje.

Nemanja sada ima pet godina. Napretka ima ali nedovoljno. Ono što Nemanji daje nadu za napredovanje u lečenju su tretmani matičnim ćelijama. Sredstva su mu potrebna i za specijalističke i kontrolne preglede, terapije, muzikoterapiju, laboratorijske analize, delfinoterapije, defektološke i logopedske tretmane, hipoterapije i kineziterapije, za hidrorehabilitaciju, za tretmane u hiperbaričnoj komori, terapije Tomatis metodom za lekove i suplemente,putne troškove i smeštaj.

Porodica se obraća svim humanim ljudima da im pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Za Nemanjin oporavak! Budimo humani! Pomozimo Nemanji!

Nemanja Sudar (1169) - Humanitarian Foundation Budi Human

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *