Roditelji mole dobre ljude da pomognu njihovoj 2-godišnjoj devojčici Minji

Roditelji mole dobre ljude da pomognu njihovoj 2-godišnjoj devojčici Minji

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Minju Perzić (2021).

Minja je prevremeno rođena u 32GN. usled hronične upale posteljice. Po rođenju biva intubirana zbog nedovoljne razvijenosti pluća.Dve nedelje nakon rođenja ustnovljena je dijagnoza cistične periventikularne leukomacije. Uočene su cistične promene u moždanom parenhimu obostrano. U četvrtom mesecu života roditelji primećuju da Minja gleda u stranu, nakon čega su obavljeni specijalistički pregledi koji su potvrdili konvergentni strabizam na levom oku. Sa 6 meseci uočeno je kašnjenje u psihomotornom razvoju od kada je uključena u fizikalne tretmane.

Na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu ustanovljene su dijagnoze Cerebralna paraliza (G80.0 Paralysis cerebralis spastica quadriplegica), kao i specifičan poremećaj razvoja pokretljivosti (F82 Disordo evolutionis functionis motoricae specificus).

Minja još uvek ne sedi samostalno, ne puzi i ne hoda. Pokretna je uz pomoć kolica koje gura druga osoba, dok je kontrola glave i tela nedovoljna. Postoje elementi cerebralnog oštećenja vida. Izgovara svega nekoliko reči sa značenjem. U svim aktivnostima dnevnog života i samozbrinjavanja u potpunosti je zavisna od pomoći i nege drugog lica.

Minja je veliki borac i zahvaljujući mnogobrojnim terapijama ostvarila je značajan napredak kao i veliki pomak na kognitivnom planu zbog čega je potrebno da nastavi sa intenzivnim tretmanima.

Roditelji su do sada troškove lečenja finansirali sami i iscrpeli sva sredstva. S obzirom da vežbe daju značajan napredak porodica se obraća svim humanim ljudima da pomognu Minji na njenom putu ka napretku.

Sredstva su potrebna za logopedske i defektološke tretmane, fizikalne tretmane, rehabilitacije, terapije botulinom, specijalističke preglede, metabolička ispitivanja, ortopedska pomagala kao i za BDA obuku.

Minja Perzić (1590) - Humanitarna fondacija Budi human - Aleksandar Šapić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *