Natalija (14) preminula na putu do škole – satima je ležala u snijegu i niko joj nije pomogao

Natalija (14) preminula na putu do škole – satima je ležala u snijegu i niko joj nije pomogao

Prije sedmicu dana, 14-godišnja Natalija K. hospitalizirana je u Krakowu. Djevojčica je bila pothlađena, tjelesna temperatura joj je bila 22 stupnja. Život joj se nije mogao spasiti. Prema preliminarnim rezultatima obdukcije, tinejdžerica iz Andrihova je pretrpjela veliki izljev krvi u mozak.

Ona je u utorak oko 8 sati ujutro izašla iz kuće i krenula u školu. Na putu do autobusne stanice joj je pozlilo.

“Pozvala je oca i rekla mu da joj se smračilo ispred očiju, da ne može hodati i ne zna gdje se nalazi”, rekao je izvor iz istrage za medije.

Nakon toga više je više nije mogao dobiti na telefon. Otac je odmah krenuo u očajničku potragu za kćeri, prijatelji su mu pomogli, ali budući da je nije uspio naći u gradu od oko 20.000 stanovnika, otišao je u policijsku postaju oko 10 sati. Međutim, policija nije odmah poduzela mjere.

Rođak porodice ispričao je da je policija prvo natjerala oca da čeka, a zatim ga ispitala umjesto da joj odmah locira mobitel. Vani je bilo hladno, oko -3 stupnja, a djevojčica je ocu rekla da se ne osjeća dobro. Mediji pišu da policija nije shvatila oca ozbiljno. Poljski mediji pišu da je Natalija bila sama nekoliko sati u blizini jedne od prodavaonica u Andrihovu, oko 500 metara od policijske postaje. Nikoga od prolaznika nije zanimala njezina situacija.

Kada je djevojčica pronađena oko 13:30 sati, ležala je u snijegu i bila je bez svijesti, rekao je muškarac koji ju je unio u toplo spremište. Oko 14 sati hospitalizirana je nakon pružene prve pomoći na licu mjesta, no nažalost umrla je u srijedu na klinici u Krakovu. Slučaj je izazvao veliku tugu u Poljskoj te kritike policije i ljudi koji su bezosjećajno prolazili pored nje.

Niko od radnika supermarketa i kupaca nije primijetio djevojku u snijegu. Mediji javljaju da su tuda prošli deseci prolaznika. Državni odvjetnik naredio je obdukciju. U subotu je objavljeno da je 14-godišnje dijete preminulo od moždanog edema uzrokovanog obilnim krvarenjem – moždanim udarom. Brza pomoć bi mogla spasiti Nataliju. Ali umrla je sama na hladnoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *