Preminuo Mevludin Avdić, profesor Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli - Dnevne

Preminuo Mevludin Avdić, profesor Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli

“Poštovani građani, kolege, studenti i prijatelji, obavještavamo vas da je dana 11.12.2023. godine preminuo prof. dr. Mevludin Avdić, diplomirani inženjer rudarstva, profesor emeritus Univerziteta u Tuzli, Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta, član Društva za geotehniku Bosne i Hercegovine.

Njegov naučni rad i djela pamtiće sve generacije Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, gdje je radio, educirao i usavršavao teoretska i praktična znanja iz Uže naučne oblasti “Geoprostorne informacije, inženjerska grafika i numeričko modeliranje”.

Dugogodišnji rad rezultirao je mnogobrojnim naučnim radovima, knjigama, udžbenicima i naučnoistraživačkim projektima.

Profesor je među prvima u BiH i bivšoj Jugoslaviji razvio Metodu konačnih elemenata. Bio je i ostao najvažniji ekspert za numeričke metode u oblasti rudarstva i geotehnike. Metodom konačnih elemenata počeo se baviti još od 80-ih godina razvojem prvih kompjutera. Usavršio je i prilagodio, u ono vrijeme, više softverskih paketa za numeričku analizu, najvažniji poznavalac grafičke interpretacije geotehničkih parametara.”

Komemorativna sjednica će se održati u amfiteatru Rudarsko-geološko- građevinskog fakulteta u Tuzli dana 13.12.2023. godine (srijeda) u 10:00 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *