“Dečica će propasti u ovom jadu i hladnoći” Porodica Šišarica i dalje sanja o KROVU NAD GLAVOM

Dobri ljudi im donose hranu i garderobu, ali Uroš i Nemanja Šišarica, dječaci od dvije i po i tri i po godine, koji sa roditeljima žive u ruševnom kućerku u Barlovcima kod Banjaluke, teško će pregurati zimu. Jedini spas za njih je pristojan krov nad glavom.

Do sada je za porodicu Šišarica prikupljeno i 32.900 KM novčane pomoći, a to nije dovoljno da bi se skućili. Kako je ranije pisala Srpskainfo, ovoj porodici je bilo teško i jesenas, a sada, kad je zahladilo, postalo je neizdrživo, jer kućerak prokišnjava. Dobili su i drva i novi šporet, koji im je obezbijedilo Udruženje “Mozaik prijateljstva”, ali kuću u kojoj žive nemoguće je zagrijati. Duva kroz zidove i kroz trulu stolariju, prostorija u kojoj borave nema vrata, a ona ulazna su stara i trošna i ne mogu se zatvoriti kako treba.

– Evo, djeca stalno plaču, hoće napolje da se igraju, ne mogu ih pustiti, svuda oko kuće je blato do koljena – jada se majka Slobodanka.

Tata Mile kaže da je sve dobro, dok su djeca zdrava.

– Ne vrijedi ovu kućicu popravljati, samo što se nije srušila. A to nije naša kuća, tuđa je, ne vrijedi u tuđe ulagati – kaže Mile Šišarica.

On porodicu prehranjuje radeći na nadnicu, ali posla nema dovoljno.

– Najčešće radim na groblju “Sveti Pantelija” u Banjaluci, zahvaljujući crkvi – kaže Mile.

porodica Šišarica socijalni slučaj Barlovciporodica Šišarica socijalni slučaj Barlovci

Porodica ima i 234 marke dječjeg dodatka mjesečno i to im je jedini siguran prihod. Miroslav Subašić, osnivač “Mozaika prijateljstva” kaže da se kao humanitarac svačeg nagledao, ali da ovako očajne uslove nigdje nije vidio.

– Pokrenuli smo akciju da im se pomogne, da se skuće, i skupili smo 32.900 KM: 21.000 od poziva na humanitarni broj i ostatak od uplata na poseban račun za ovu porodicu – kaže Miroslav.

Za kuću to, naravno, nije dovoljno. Prvobitno je postojala ideja da se Šišaricama kupi kuća sa zemljom u Šušnjarima, ali za to je potrebno 80.000 KM.

porodica ŠiŠarica pomoćporodica Šišarica socijalni slučaj Barlovci

– Sada imamo drugu opciju: da im sagradimo kuću. U pregovorima smo sa jednim čovjekom koji je spreman da pokloni plac, ponudili su se i majstori da rade volonterski, a i Mile Šišarica je vrijedan čovjek i zna svašta raditi – kaže Miroslav.

Pitanje je, međutim, šta će biti s djecom dok se kuća ne sagradi, jer zima tek što je počela.

– Duša me boli kad vidim kako se pate. Dječica će propasti u ovom jadu i hladnoći – kaže jedna Banjalučanka, koja povremeno pomaže ovoj porodici.

Roditeljima dječaka je ponuđeno da se s djecom privremeno smjeste u neki uslovniji stan, ali oni su to odbili.

– Ne vrijedi nam seljakati se tamo ovamo. Nekako ćemo se strpiti, pa kad se budemo selili, da preselimo u svoje – kaže Slobodanka Šišarica.

Podsjećamo, ova četvoročlana porodica se u Barlovce, u staru tuđu kućicu, uselila jesenas. Ranije su živjeli na Petrićevcu, kao podstanari, ali više nisu imali od čega da plaćaju kiriju. U kućici u kojoj borave nemaju vode ni kupatila, u prostorijama nema podova, a na prozorima su popucala stakla. I krov i dimnjak samo što se nisu srušili, pa je pitanje šta će biti kad zapada snijeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *