Roditelji ubili kćerku (18) jer nije pristala na dogovoreni brak

Talijanski sud osudio je roditelje na doživotni zatvor zbog ubojstva kćeri nakon što je odbila otići u Pakistan i pristati na dogovoreni brak.

Takozvano “ubojstvo iz časti” Saman Abbas (18), koja je nestala u travnju 2021., šokiralo je Italiju, a nekoliko dana nakon njezina nestanka njezini su roditelji otišli u Pakistan. U novembru 2022. tijelo djevojke pronađeno je u napuštenoj seoskoj kući u blizini polja na kojima je njezin otac radio u sjevernoj Italiji.

Njezini roditelji Shabar Abbas i Nazia Shahen osuđeni su u utorak u Italiji na doživotni zatvor. Njezin stric Danish Hasnain osuđen je na 14 godina zatvora, dok su dvojica rođaka oslobođeni optužbi i pušteni iz zatvora. Samanin otac, koji je u kolovozu izručen iz Pakistana u Italiju, tvrdi da je nevin i da nije ubio svoju kćer.

“Ovo suđenje nije završeno i želim znati ko je ubio moju kćer”, rekao je.

Supruga mu je i dalje u bijegu, a sudi joj se u odsutnosti. Vjeruje se da je još uvijek u Pakistanu. Suđenje je bilo najzanimljivije od nekoliko kriminalističkih istraga u Italiji o ubojstvima žena koje su se pobunile protiv dogovorenih brakova. Obdukcija je pokazala da je djevojci slomljena ključna kost, vjerojatno uzrokovana gušenjem.

Abbas je kao tinejdžerica emigrirala iz Pakistana u seoski grad Novellar, gdje je brzo prihvatila zapadnjačke običaje i počela izlaziti s muškarcem po svom izboru. U jednoj objavi na društvenoj mreži objavila je sliku na kojoj se ljubi s dečkom na ulici u Bologni. Prema talijanskim istražiteljima, fotografija je razljutila njezine roditelje koji su htjeli da se uda za rođaka u Pakistanu.

Abbas je navodno rekla svom dečku da se boji za svoj život jer se odbila udati za starijeg muškarca u svojoj rodnoj zemlji.

Dogovoreni, odnosno ugovoreni brakovi su vrlo česti u konzervativnim muslimanskim zajednicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *