Oglasila se mama malog Todora: “Gledali smo kviz, videli smo veliku uplatu na računu”

Poslednja epizoda kviza “Potera” koja je emitovana u ponedeljak, raznežila je celu Srbiju i region, jer se Veljko Kotlaja (22) iz Priboja odlučio na veoma human gest. On je uspeo da pobedi tragača Milicu Jokanović i zaradi neverovatnih 1.740.000 dinara.

On je na samom kraju emisije otkrio da će svoj deo osvojene sume donirati u humanitarne svrhe, odnosno za lečenje malog Todora Stojanovića.

Kako se navodi na sajtu Udruženja “Budi human”, dvogodišnji Todor je dete iz uredno vođene i kontrolisane trudnoće, a već u prvim danima njegovog života, u porodilištu, dolazi do komplikovanja njegovog zdravstvenog stanja. Opisana je neonatalna konvulzija u prvih 48 sati života, a nekoliko dana nakon toga ustanovljena obostrana upala pluća.

Njegova majka Monika Živojinović, objasnila je kakvo je Todorovo stanje, te je i otkrila kako je reagovala kada je videla veliku sumu novca na računu.

“Bili smo u Turskoj, gde su Todoru rađene analize, trenutno smo kod kuće. Otišli smo na dijagnostiku i lečenje, međutim, njegovo stanje se tamo iskomplikovalo. Većinu vremena je proveo na intenzivnoj nezi, koja je bila jako skupa. U tom periodu smo aktivno sakupljali novac da bismo mogli da isplatimo troškove. Klinika nam, nažalost, nije ponudila ništa osim dijagnostičkih ispitivanja. Kad je dovoljno ojačao da može da putuje, vratili smo se u Srbiju”, započela je i dodala:

– Nažalost, još uvek nismo dobili potvrdan odgovor nijedne klinike koja bi mogla da pomogne u lečenju. Todor je u boljem stanju, budi se, uspeva da diše bez respiratora određeni deo dana, ali nema drastičnog pomaka u njegovom zdravlju. Aktivno vežbamo i tražimo rešenje po svetu. Iz tog razloga nismo isključili račun u Fondaciji “Budi human” , jer novac koji tu skupljamo koristimo da platimo konsultacije s klinikama koje koštaju od 1.500 dolara pa naviše”, rekla je Todorova majka.

Kako je objasnila, trenutno su u bezizlaznoj situaciji, jer nijedna klinika ne može da ponudi adekvatno lečenje, samo ispitivanja.

“Većina klinika nije sigurna da može da pomogne i uspostavi dijagnozu, jer smo uradili iscrpna genetska ispitivanja. Ne znaju u kom smeru bi tragali dalje. Jedino što nude da mogu ponovo da odrade su ispitivanja. Mislimo da je besmisleno da se uputimo na tako veliki put i apelujemo za novac, da bi nas u najboljem slučaju samo vratili bez ikakvog rešenja. Veliki je stres za Todora u ovako krhkom zdravstvenom stanju. Uspeli smo da dobijemo pozitivan odgovor od klinike u Teksasu koja se bavi rehabilitacijom. Probaćemo njihov kućni program, jer još uvek nismo spremni za putovanje na intenzivan program”, objasnila je Monika Živojinović.

Za Veljkov gest je saznala gledajući kviz.

“Gledali smo kviz i tada smo saznali za njegovu odluku. Iznenadili smo se. Nismo apelovali u prethodnom periodu. Ima dece kojoj je stvarno hitan novac, naročito deci-leptirima. Postoji lek za njih, ali je jako skup. Zbog toga nismo apelovali za novac, jer smatramo da je u ovom momentu novac potrebniji nekom drugome. Letos smo videli veliku uplatu na Todorov račun i iznenadili smo se. Zanimalo nas je ko je uplatio, ali nismo mogli da pronađemo Veljka Kotlaju.

Sinoć smo gledali kviz i shvatili da je to on. Tokom avgusta na portalima je deljena vest daje Todoru potrebna pomoć, ali to je bila stara vest. Pretpostavljam da je on to video i uplatio. Iznenadio nas je njegov potez, kako je uspeo da pronađe Todora. Svakog ko je kontaktirao s nama u poslednjem periodu uputili smo na drugu decu. Takmičar kviza nije kontaktirao s nama, verovatno je podatke pronašao u nekoj objavi i doneo odluku. Zahvalni smo mu na gestu, ali Todor trenutno nije u životnoj opasnosti”, zaključila je.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *