Vapaj majke Biljane: “Želim da me jednog dana zagrli i da se radujemo bez straha” - Dnevne

Vapaj majke Biljane: “Želim da me jednog dana zagrli i da se radujemo bez straha”

Vasilije Radović je desetogodišnji dečak koji boluje od retke bolesti ARH encefalopatija, a porodici je potrebna veća količina novca za njegovo lečenje i rehabilitaciju.

– Moj dečak ne sedi, ima znatna usporenja na psihičkom polju, ima povremene epi napade. Želim da mog dečaka odvedem u inostranstvo i čujem još nečije mišljenje o njegovom stanju i bolesti, da me jednog dana zagrli svojim ručicama, što sada još ne može zbog spazma mišića, da može da sedne, da nema epi napade. Želim bezbrižne dane za nas i njega, da se radujemo običnom danu bez straha – navela je dečakova majka Biljana Radović u pismu Kuriru.

Ona je zamolila sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pomognu.

Kako se navodi na stranici udruženja Budi human, Vasilije je rođen kao zdravo dete, kome su se roditelji nadali i koga su čekali nekoliko godina. Oko četvrtog meseca njegovo zdravstveno stanje se menja, pojavljuju se epi napadi. Na Institutu za majku i dete provodi tri meseca i biva otpušten sa dijagnozama: epileptička encefalopacija, arx encefalopacija, hipotonija mišića i usporen psihomotorni razvoj. Sa instituta prelazi na Institut za neurologiju i psihijatriju dece i omladine u Beogradu, gde se i danas leči od epilepsije i poremećaja razvoja mešovitog tipa.

– I pored teških i retkih dijagnoza, porodica nije klonula duhom, već otpočinju borbu za Vasilijevo ozdravljenje. Od samog izlaska sa Instituta, fizioterapeuti se zajedničkim snagama sa roditeljima malog Vasilija bore za njegov napredak. I pored uloženih napora, Vasilije samostalno ne sedi i ne hoda. Ovaj dečak je uvek nasmejan i veseo, voli da se igra i da mu se priča. Intelektualno je očuvan i izgovara nekoliko reči. Njegov najveći problem su epi napadi koji se povremeno javljaju i zbog kojih mu se radi dijagnostika na epileptičnu encefalopatiju u Španiji, a čiji se rezultati čekaju – navodi se na stranici ovog udruženje i dodaje:

Ovako možete pomoći Vasiliju

Upišite 552 i pošaljite SMS na 3030
Računi za pomoć

Dinarski: 160-516433-61
Devizni: 00-540-0004212.1
IBAN: RS35160005400004212128

– Borimo se zajedno sa Vasilijem da dobije ovu životnu utakmicu, olakšajmo mu detinjstvo tako što ćemo mu omogućiti sredstva za rehabilitaciju u banjskim uslovima, fizikalnu terapiju, hipo i hidro terapije, logopeda, defektologa, medicinska pomagala, dalju dijagnostiku, operacije, pregled, terapije i obuke kod ABR Belgium buba, lekove, suplemente, medicinski potrošni materijal, dijagnostiku i kontrole, kao i za rehabilitaciju u planinskim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *