Dečak leptir, Viktor Putica, otputovao u SAD po terapiju koja će mu olakšati muke

Dečak-leptir Viktor Putica, čija je priča rastužila, ali i ujedinila Srbiju, otputovao je u Ameriku po terapiju koja će mu olakšati muke. Maleni Viktor ima strašnu dijagnozu, buloznu epidermolizu, retko genetsko oboljenje zbog kojeg je u živim ranama i teškim mukama od rođenja, jer mu koža puca i na najmanji dodir.

Ipak, mališan se, kao i cela porodica, lavovski bori. Sada su dočekali ono za šta su se sve vreme molili, da Viktor primi jako skupu terapiju u Americi.

Podsetimo, Malog Viktora, lekari su sklonili od majke, a onda je ona saznala da je rodila “bebu leptira”, Zbog prirode bolesti, Viktorovi roditelji su se suočili sa veoma skupim troškovima lečenja koje zahteva svakodnevnu veoma komplikovanu negu (specijalne zavoje, kreme, odeću, ishranu) kao i specijalističke lekarske preglede.

Inače, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić saopštila je sredinom novembra da će na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ALIMS uvoziti genetski gel za decu-leptire pomoću koga se većina rana na njihovom telu zatvori u roku od nekoliko meseci, a koža s vremenom postaje čvršća. Registrovan je samo u SAD i košta 650.000 dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *