Zbog bahatih političara u Banovićima čak 1.555 porodica neće dobiti pomoć EU

Građani Banovića od danas su postali taoci politike, a cijenu rata između dvije strane upravo će platiti oni. Naime, Općina Banovići se nalazi u potpunoj finansijskoj blokadi, a zbog lokalnih političara čak 1.555 domaćinstava neće dobiti novac od Evropske unije.

Nastavak druge vanredne sjednice Općinskog vijeća Banovići danas je ponovo prekinut, a zbog, kako je to naveo predsjedavajući Robert Lapčević, kršenja poslovnika o radu od aktuelne većine. Tokom sjednice, između ostalog je traženo usvajanje odluke o privremenom finansiranju, ali i smjena rukovodstva vijeća.

“Sjednicu sam po drugi puta morao prekinuti jer se ne poštuje poslovnik o radu. Smjena predsjedavajućeg nije nikakav problem i u svakom trenutku većina na to ima pravo, ali se mora ispoštovati zakon te procedure koje to nalažu. Oni to žele ad hoc uraditi i u tome je problem. Pokušali smo doći do kompromisa, ali nismo uspjeli”, kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići Robert Lapčević.

Iz aktuelne većine koju predvodi Pokret demokratske akcije (PDA) navode da razloga za prekidom sjednice ipak nije bilo.

“Mi smo nakon prvog dijela druge vanredne sjednice predsjedavajućem Općinskog vijeća i Komisiji za izbor i imenovanje poslali prijedloge za nove članove rukovodstva. Ovu sjednicu je trebalo znatno ranije zakazati, posebno zbog odluke o privremenom finansiranju. Bitno je reći da se mora usvojiti budžet te mi kao većina želimo učestvovati u njegovom kreiranju. Ovakvim pritiskom prema novoj skupštinskoj većini neće se postići ništa dobro”, ističe predsjednik Kluba vijećnika PDA Sifet Ikanović.

Ikanović kaže i da za većinu nije pogodna odluka o privremenom finansiranju koja bi važila do 31. marta ove godine. Tada bi, kako tvrdi, načelnik općine Bego Gutić imao mogućnost samostalnog donošenja budžeta u kojem se nova većina ništa ne bi pitala.

“Deblokada rada Općinskog vijeća je u smjeni aktuelnog rukovodstva. Načelnik je odgovoran za budžet i on je trebao voditi računa o tome. Mi nismo imali nijedan sastanak po tom pitanju već nam je o svemu pa i nemogućnosti isplate novca od EU, govoreno tokom današnje sjednice. Nas su danas tokom sjednice najprostije rečeno uslovljavali”, dodao je Ikanović za Klix.

Tokom današnje sjednice jedan od prijedloga je bio i taj da se prvenstveno razmatra i usvaja odluka o privremenom finansiranju, a tek nakon toga da se ide u smjeru smjene aktuelnog rukovodstva Općinskog vijeća, ali razumijevanja nije bilo.

S obzirom da je sjednica prekinuta, odnosno da nijedna odluka nije usvojena, Banovići su ostali bez mogućnosti finansiranja, a nisu se stekli uslovi ni za isplatu pomoći Evropske unije za 1.555 domaćinstava kojima su po pozivu odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 666 hiljada konvertibilnih maraka.

U petak je krajnji rok za isplatu, a spomenuti novac će, kako je najavljeno iz finansijske službe Općine Banovići, biti vraćen. Također, sada novca nema ni za isplate plata budžetskim korisnicima, a posljedice će osjetiti i ostale kategorije društva koje po raznim socijalnim osnovama primaju pomoć od javnog novca.

“Odluka o privremenom finansiranju je najvažnija za građane Banovića, ali nismo imali razumijevanja od novoformirane većine. Naglašavali smo značaj usvajanja odluke o privremenom finansiranju kako ne bi ispaštale socijalne kategorije, studenti i đaci kroz odluke o stipendiranju te ostali građani. Međutim, sada odgovornost za sve posljedice snosi novoformirana većina”, kazala je predsjednica Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Općinskom vijeću Banovića Minela Agić.

Nastavak sjednice od Lapčevića je predložen za četvrtak, 11. januara ove godine, ali to nije prihvaćeno od aktuelne većine. Shodno tome saga u Banovićima se nastavlja, a počela je u junu prošle godine, kada je formirana nova većina u kojoj se nalazi 11 vijećnika PDA, zatim jedan iz NiP-a te dva iz SDA koji su nakon isključenja iz stranke postali nezavisni vijećnici.

Nova većina tražila je smjenu Gutića, ali u tome nisu uspjeli. Shodno procedurama, s 1. januarom nastupila je izborna godina u kojoj nije moguće vršiti opozive te Gutić kao lider ostaje do lokalnih izbora koji bi trebali biti održani u oktobru.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *