Ako ne možeš pomoći, bar podeli! Devojčica Lena treba našu pomoć!

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Lenu Stojković (2014)

Lena je prevremeno rođena u 36/37 GN carskim rezom, po rođenju reanimirana, sedam dana bila na mehaničkoj ventilaciji, a mesec dana ukupno u porodilištu. Na ultrazvučnim i MR pregledima ustanovljeno je intrakranijalno krvarenje gradus II/III, a uočena je i hipotonija celog tela.

2018. godine genetskom analizom dijagnostikovano je da je Lena nosilac dve hromozomske promene koje predstavljaju uzrok Lenine bolesti pa je indikovano testiranje oba roditelja.

Lena je dete koje je prohodalo sa četiri i po godine, ali nema mogućnost da trči, skače i prevazilazi razne prepreke. Sa navršenih pet godina je dobila prvi epi napad, od kada se ponavljaju učestalo. Ima pokazni gest, uspostavlja socijalni kontakt, ali još uvek ne govori. Sa nepuna dva meseca krenula je na intenzivne fizikalne terapije, od druge godine uključena je u intenzivne logopedske tretmane, senzornu integraciju i vežbe za psihomotorni razvoj ali su njene motorne veštine značajno ispod kalendarskog uzrasta.

Do sada je lečenje finansirala porodica i iscrpela resurse zbog čega se obraćaju svim ljudima dobre volje da im pomognu svojim donacijama, kako bi Leni dali šansu da progovori i da trči kao i njeni drugari.

Sredstva su joj potrebna za logopedske i defektološke tretmane, fizikalne terapije i psihološke tretmane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *