Alarmantna situacija u TK! Desetine djece oboljelih od morbila, roditelji nisu vakcinisali… - Dnevne

Alarmantna situacija u TK! Desetine djece oboljelih od morbila, roditelji nisu vakcinisali…

U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla tokom vikenda je zabilježen porast broja djece koja su hospitalizirana na Klinici za dječije bolesti. Zbog simptoma uzrokovanih respiratornim virusima, influencom i parainfluencom, pruženo je više od 550 pregleda i intervencija, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Kako navode, trenutno je na Klinici za dječije bolesti hospitalizirano 78 djece, uz 56 majki pratilja, što ukazuje na ozbiljnost epidemiološke situacije, ali i predstavlja problem smještajnih kapaciteta.

Na Klinici za zarazne bolesti je zbog pojave morbila hospitalizirano desetero djece, od kojih je većina dojenačke dobi.

Dobra organizacija i angažman zdravstvenog kadra omogućili su uredno fukcioniranje unutar bolničkog sistema, te su oboljenja izazvana zaraznim uzročnikom stavljena pod nadzor i izolirana, a potom je vršen premještaj na Kliniku za zarazne bolesti, ističu iz UKC-a.

Pomenuta oboljenja su karakteristična za zimski period. Prenose se kapljučnim putem preko kapljica koje izlaze iz nosa ili ždrijela zaražene osobe. Karakterizira ih i povišena tjelesna temperatura, a moguća je i pojava komplikacija u vidu upale pluća ili mozga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *