Began Muhić (SDA) pod istragom SIPA-e: Kiriju od državnog stana stavljao sebi u džep, sinovi vozali službena vozila u privatne svrhe

Muhić, koji je kadar SDA, službeni automobil koristio je u privatne svrhe, a stan u vlasništvu DKP-a je izdavao i prisvajao novac od kirije

Bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Began Muhić, dok je obavljao tu funkciju, više vremena provodio je u Živinicama nego u tom njemačkom gradu, a njegov nerad istražuje Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Pored toga, Muhić, koji je kadar SDA, službeni automobil koristio je u privatne svrhe, a stan u vlasništvu DKP-a je izdavao i prisvajao novac od kirije.

Kako piše “Glas Srpske”, iz dokumenta koji se nalaze u posjedu tog lista vidi se da je SIPA, po naredbi Tužilaštva BiH, zatražila od Ministarstva inostranih poslova (MIP) da im dostavi sve saglasnosti koje su dali Muhiću za napuštanje Njemačke u periodu obavljanja mandata generalnog konzula, odnosno od januara 2019. do 31. marta prošle godine.

“Muhić je napuštao Njemačku svakih 15 dana. Pola mandata proveo je u Živinicama. Odlazio je i u radne dane iz Štutgarta sa posla bez saglasnosti MIP. S druge strane, isplaćivana mu je plata kao da je bio na poslu, a bio je stotinama kilometara daleko od radnog mjesta. Svi zaposleni u Konzulatu u Štutgartu to mogu potvrditi”, tvrdi izvor iz MIP.

Pored toga, isti sagovornik navodi da je Muhić mimo zakona koristio službeni automobil u privatne svrhe.

“Čak su mnogi viđali njega, ali i njegove sinove po Tuzli i Živinicama kako voze automobil koji je u vlasništvu Konzulata”, tvrde isti izvori.

Naime, prema ugovoru o lizingu, “audi” Konzulata godišnje bi trebalo da pređe 20.000 kilometara, a Muhić je, navodno, taj broj i više nego duplo probio pa je “audi” za godinu prelazio i do 48.000 kilometara.

Pored toga, isti automobil imao je više kvarova usljed saobraćajki, o kojima izvještaj nije napravljen i proslijeđen MIP. Takođe, automobil nije vožen na popravke nakon svih saobraćajki i kvarova.

“Time je napravljena ozbiljna šteta budžetu BiH, za koju trenutno niko ne odgovara”, rekao je izvor iz MIP.

Navodi i da je Muhiću i te kako bila naklonjena bivša ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković, zbog čega mu se žmurilo na sve greške i malverzacije koje je pravio u Konzulatu u Štutgartu.

“Za četiri godine mandata nije imao reviziju niti mu je dolazila inspekcija iz MIP da kontroliše njegov rad, a očigledno je trebalo”, naveo je sagovornik “Glasa Srpske” iz Sarajeva.

Pored nerada, ali i korišćenja službenog automobila u privatne svrhe, navodi se da je Muhić garsonjeru, odnosno stan koji je vlasništvo MIP u Štutgartu, odnosno BiH i Konzulata, jedno vrijeme izdavao i lično uzimao novac od kirije.

“Sve je to otkriveno kada je u taj stan u Štutgartu na rad poslat vozač iz Sarajeva. Sve se pokušava zataškati jer je Muhić bio jedan od miljenika bivše ministarke Turković”, zaključio je sagovornik iz MIP, prenosi “Glas Srpske”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *