MALI HEROJ SE BORI ZA ŽIVOT! Maleni Aleksej sa četiri meseca, preživeo pet teških operacija, roditelji očajni mole za pomoć

Iako ima samo četiri meseca života mali Aleksej Minić iz Niša preživeo je pet teških operacija i uz svesrdnu pomoć lekara Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu bori se za život.

Mališan je posle dve i po nedelje od rođenja počeo da povraća sve što unese u organizam a onda su usledili strašni zdravstveni problemi zbog kojih je morao na nekoliko operacija. Kako je za “Blic” ispričao otac dečaka Aleksandar Minić, on se već danima nalazi u intenzivnoj nezi a njegovo teško stanje onemogućava novu operaciju koja je nužna.

Roditelji se nadaju da će dete biti upućeno na Institut za majku i dete u Beogradu kako bi što pre bila uspostavljena tačna dijagnoza teške bolesti, a ako i tamo to ne bude bilo moguće, da će uz pomoć države moći da pomoć potraže negde u inostranstvu.

Aleksej sa majkom Marijom

“Aleksej je rođen 11. septembra 2023. godine carskim rezom, ali uredno i bez ikakvih naznaka nekih zdravstvenih problema. Proveo je kući sa nama dve i po nedelje kada su nastali problemi – počeo je sve više da izbacuje mleko da bi na kraju povratio u mlazu. Na Dečjoj klinici u Nišu posle višednevne dijagnostike nađen je problem na dvanestopalačnom crevu zbog čega je prvi put operisan. Ali, problem ostaje isti, neprihvatanje mleka. Javljaju se priraslice zbog čega je morao opet na hitnu operaciju”, priča za “Blic” otac dečaka Aleksandar Minić.

Mali Aleksej je sve vreme samo na infuzijama, šalju ga na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj gde je odrađena dijagnostika, ali po Aleksandrovim rečima, problem nije nađen.

Aleksej Minić iz Niša za četiri meseca života preživeo pet teških operacija.

Aleksej Minić iz Niša za četiri meseca života preživeo pet teških operacija

“Kreću polako da ga hrane mlekom za decu sa refluksom uz davanje leka za mučninu, nekako to prihvata i posle desetak dana dobijamo otpust da je sve u redu, da ga hranimo na taj poseban način iako je supruga prijavila pojavu tvrde stolice. Beba je manje više prihvatala tu vrstu ishrane nekih nedelju dana kući kada su počeli opet problemi. Kreće prvo zatvor, da bi ponovo počeo da povraća. Usledile su nove dijagnostike na dečjoj klinici u Nišu. Neke dijagnoze kao mogućnost odbačene su na osnovu analiza, ali još uvek se ne zna šta uzrokuje njegove tegobe”, navodi Aleksandar za “Blic”.

Bezuspešni su bili svi pokušaji hranjenja, dečak opet dobija zatvor, povraća crevni sadržaj, vraćaju ga na hirurgiju…

Novu operaciju onemogućava teško stanje u kojem se dečak nalazi jer su mu trombociti izuzetno niski.

Aleksej Minić iz Niša za četiri meseca života preživeo pet teških operacija
“Lekari Klinike za hirurgiju i ortopediju i Klinike za anesteziju u Nišu čine sve što mogu da pomognu Alekseju, hvala im od srca. Najnovija analize uzoraka sa patologije isključile su i Hirspungovu bolest na koju se sumnjalo. Nadamo se da će biti upućen na Institut za majku i dete kako bi se ubrzao postupak postavljanja dijagnoze i krenulo sa lečenjem što pre. Ako i tamo ne uspemo da dođemo do dijagnoze, nadamo se da će nam RFZO pomoći da dođemo do neke medicinske ustanove u inostranstvu s obzirom na teško stanje u kojem se Aleksej nalazi”, kaže Aleksandar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *