Najbogatiji Mađar kupio Fabriku cementa Lukavac

Najbogatiji Mađar ušao u Bosnu i Hercegovinu: Vlasnik je Fabrike cementa Lukavac

U posljednjim danima 2023. godine ugledni list “Forbes” objavio je listu najbogatijih Mađara.

Na prvom mjestu našao se Lorinc Mesaroš (Meszaros). Njegovu imovinu su procijenili na 13 milijardi eura, a on je baš u posljednjim danima prošle godine postao vlasnik Fabrike cementa Lukavac.

Kako je objavljeno, “Talentis Group Zrt.”, podrušnica kompanije koja je u vlasništvu Mesaroša, kupila je bh. fabriku. Mesaroš je tako, nakon Hrvatske, Rumunije, Austrije i Njemačke, svoje poslovanje proširio i na BiH.

Inače, Mađarska pati od nedostatka sirovina, te je to bio glavni razlog Mesaroševe kupovine lukavačke kompanije.

Prema riječima najbogatijeg Mađara, kupovina cementare uveliko će pridonijeti ublažavanju problema s opskrbom sirovinama.

– Naš cilj je da kompanija našoj grupi pruži snažne temelje za rast u građevinskoj industriji. U budućnosti ćemo nastaviti tražiti nove prilike na domaćem i inozemnom tržištu – dodao je Mesaroš u izjavi lokalnim medijima.

Kako tvrde mađarski mediji, kupovina je dio najavljene strategije Viktora Orbana, još iz 2019. godine, u okviru koje vlada potiče širenje mađarskih kompanija u inostranstvo.

Ove se godine u inicijativu uključio i Mesaroš, koji je osim cemenatare u Lukavcu, kupio i hrvatsku kompaniju RABO, najvećeg tamošnjeg proizvođača jabuka i nektarina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *