Gutić: Kukić koristi RMU Banovići da ucjenjuje FBiH, a rudnik je u 2023. imao ogroman gubitak

Mogu samo potvrditi navode bivšeg direktora Rudnika mrkog uglja Banovići Kadrije Modrića da je iza ovog preduzeća najslabija godina od kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu, kaže za Faktor Bego Gutić, načelnik Općine Banovići.

Modrić je u emisiji Istraga sedmice Hayat televizije ustvrdio da je “do 25 miliona KM gubitak za 2023. godinu, najveći u historiji rudnika Banovići”.

– Kao načelnik Banovića imam obavezu pratiti stanje u RMU Banovići u kojem radi čak 40 posto Banovićana, što dovoljno pokazuje koliko je ovo preduzeće važno za našu općinu. Nakon nezakonite smjene rukovodstva rudnika u junu prošle godine, upozoravali smo da će biti ovakva situacija. Rudnik je predat čovjeku sa crne liste – ističe Gutić i nastavlja

– Mirsad Kukić putem rudnika ucjenjuje cijelu Federaciju BiH. Obustavio je isporuku uglja iz Banovića za Termoelektranu Tuzla i sada je Elektroprivreda BiH primorana nabavljati ugalj iz mahom privatnih rudnika. Ugalj iz Banovića se navodno prodaje privatnim kompanijama po jednoj cijeni, a onda ga one plasiraju EPBiH po znatno većoj i u toj razlici pojedinci zarađuju. Rudnik je u 2023. godini proizveo 200.000 tona manje uglja u odnosu na 2022. kada su njegovu upravljačku strukturu činili kadrovi SDA.

Gutić naglašava kako će loše poslovanje RMU Banovići neminovnmo imati posljedice na Općinu Banoviće.

– Rudnik duguje Općini Banovići blizu milion KM. To čini 10 posto od izvršenja općinskog budžeta i radi se o finansijskim sredstvima značajnim za normalno funkcionisanje općinskog organa uprave. Istovremeno, ako plaće budu kasnile ili se budu smanjivale, to će negativno utjecati na život stanovnika Banovića. Nažalost, šteta je višestruka – podvlači Gutić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *