Srbija pristala na izručenje Tuzlaka Damira Mehića Bibija koji je osuđen na 17 godina zatvora

Pravosuđe Srbije pristalo je izručiti Damira Mehića Bibija (47) BiH koji je u Tuzli osuđen na 17 godina zatvora, saznaje portal “Avaza“.

Bibi je u avgustu prošle godine uhapšen na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla“ s lažnim dokumentima Republike Srbije i od tada se nalazi u pritvoru.

S obzirom na to da je uhapšen po potjernici koju je naša država raspisala, bh. pravosuđe zatražilo je njegovo izručenje, što je Srbija i prihvatila.

Ova informacija potvrđena je za “Avaz” iz Ministarstva pravde BiH.

Izručenje je (Damira Mehića) odobreno, ali je odgođeno do okončanja kaznenog postupka koji se protiv imenovanog vodi u Republici Srbiji – rečeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Bibi je, podsjećamo, prema pisanju medija iz Srbije, u ovu državu, u avgustu kada je uhapšen, stigao iz Italije i imao je lažne dokumente.

Inače, Damir Mehić je nakon krvavog obračuna 22. juna 2013. godine, a u kojem je ubijen Emir Džinić, bio u bjekstvu sve do januara 2018. godine, kada je uhapšen na Jahorini.

Otezanja sudskog postupka

Nakon provedenog sudskog postupka Kantonalni sud Tuzla je u februaru prošle godine donio osuđujuću presudu, ali Mehić, koji je nakon dvije godine provedene u pritvoru pušten na slobodu uz mjere zabrane, nije bio prisutan na izricanju, te je za njim raspisana potjernica.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *