Roditelji poslali kćer na operaciju da uklone rijedak madež, “Ljudi bi buljili u nju”

Rasterećena majka nedavno je podijelila potresan trenutak u kojem se njezina djevojčica oprostila od madeža na čelu. Ali bili su suočeni s kritikama medicinskih vlasti.

Upoznajte priču o Celine Casey i njezinoj dvogodišnjoj kćeri, Vienni Shaw, koja je rođena s kongenitalnim melanocitnim nevusom(CMN) na čelu, neuobičajenim madežem koji pogađa samo jedno od svakih 20.000 novorođenčadi. Kada je saznala za madež, Celine je bila ispunjena zabrinutošću, osjećajući se kao da je možda nekako pogriješila tijekom trudnoće, bez razumijevanja što bi madež značio za njezinu kćer. Ono što je znala bilo je da je željela to eliminirati, s ciljem da njezina kći odraste a da se ne osjeća drugačije.

Iako madež nije utjecao na Brookshawino fizičko blagostanje, Casey je razumjela potencijalni utjecaj koji bi mogao imati na njezino mentalno blagostanje dok je sazrijevala i susretala se s drugom djecom koja bi mogla biti znatiželjna o njezinom stanju. Celine je spomenula da je u određenim trenucima obitelj običavala sakriti Viennin madež pokrivajući joj lice: “Svaki dan smo izlazili s njom i dobili smo nekoliko pogleda.”

Kad su se obratili NHS-u za pomoć, obitelj je naišla na obeshrabrujuće povratne informacije. Liječnici nisu mogli nastaviti s operacijom uklanjanja traga jer bi se to kvalificiralo kao kozmetički zahvat.

Ali roditelji to nisu tako doživljavali. Duboko su se bojali da će je druga djeca zadirkivati, što će utjecati na njezino mentalno zdravlje od malih nogu. Casey je također bila zabrinuta da bi se njezina kći, ako ne uklone madež, mogla zamjeriti njoj i njezinom partneru.

Roditelji su odlučili djelovati sami i privatno prikupiti potreban novac. Nakon što su organizirali crowdfunding, u 24 sata prikupili su 52 hiljade dolara. Međutim, bolnički su troškovi porasli 2020. godine i morali su prikupiti dodatnih 27.000 Američkih dolara. S novim zahtjevom za financiranje konačno su ispunili svoj cilj.

Neslaganje liječničkog tima i roditelja izazvalo je razdor u mišljenjima. Viennini roditelji tražili su uklanjanje biljega kirurškim zahvatom, ali je kirurg odbio izvesti zahvat. Stav kirurga temelji se na uvjerenju da samo dijete, kad postane punoljetno, treba donositi takvu odluku.

Nakon izbijanja ove polemike, Daniel Brookshaw, Viennin otac, izrazio je razočaranje mišljenjem liječnika. Liječnik je spomenuo i konzultacije s dermatologom koji se složio s kirurgom, navodeći da biljeg ne ugrožava zdravlje, niti je kancerogen.

Vienna sada ima dvije godine i njezini su liječnici uspješno uklonili madež od rođenja, ostavivši joj samo slab ožiljak između obrva. Casey često daje novosti o ožiljku i procesu oporavka malene Shaw na svojim društvenim mrežama, a pratitelji komentiraju kako njezina djevojčica lijepo izgleda.

Casey je otkrila da su, iako je madež iskorijenjen, i dalje morali putovati između gradova kako bi procijenili zacjeljivanje njezinog ožiljka i utvrdili hoće li joj biti potrebni dodatni zahvati osim tri koje je već prošla. Shaw sada živi životom tipičnog dvogodišnjaka.

Slučaj Vienna i njezin madež baca svjetlo na zamršen odnos između roditeljskog zastupanja i djetetove autonomije u medicinskim pitanjima. Dok su njezini roditelji željeli osigurati njezino društveno prihvaćanje i dobrobit, medicinski stručnjaci naglašavali su potrebu poštivanja buduće autonomije u njezinu tijelu. Djevojčičina priča služi kao podsjetnik na složena etička razmatranja koja se pojavljuju prilikom navigacije granicama roditeljskog autoriteta i individualne autonomije, podsjećajući na šira promišljanja o pravima maloljetnika u medicinskoj sferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *