5 načina za prirodno izbjeljivanje kose kod kuće

0
77

Farbanje kose je vrlo popularno među ženama, pa čak i kod nekih muškaraca, posebno kada ostare i počnu se pojavljivati sive. U moderno doba, čini se da je farbanje kose najpopularniji pristup i često počinje u ranoj dobi za mlade devojke. Pre nego što počnemo govoriti o farbanju i posvetljivanju kose, moramo znati neke stvari o njoj.

Kosa počinje svoj rast unutar folikula dlake koji se nalazi ispod kože. Ovde se dodaje pigment iz proteina. Naša prirodna boja kose potiče od dva pigmenta – jednog koji se zove eumelanin, koji se obično nalazi u brinetama i tamnijim bojama kose, i feomelanina, kog nalazimo u prelepim crvenim bojama kose. Plava kosa, međutim, jednostavno nema veliku količina tih pigmenta, a siva boju dobijamo kada se proizvodnja pigmenta smanji ili potpuno zaustavi.

Šta se onda dešava kada poželite da promenite boju kose? Da li je izbeljivanje kose sigurno? Izbjeljivanjem uklanjate prirodni pigment sa kose. Obično se izbjeljuje hidroksid-peroksidom, čime se postiže ono što se često naziva peroksidna kosa. Deluje tako sto dolazi do folikula dlake i oslobađa kiseonik. Kada se to dogodi, pigmenti se razgrađuju.

Ovo omogućava da proizvod koji boji kosu deluje zajedno sa vodonik peroksidom da bi dobili željenu boju kose. Tako vi skidate slojeve kose izbeljivačem ili hidrogen peroksidom kako biste poprimili boju koja će ostati dok ne dođe do novog rasta kose. Ali da li je ovo zdrav proces kojem izlažete vašu kosu? Apsolutno ne.

Pročitajte još:  Puderi: Sloj zaštite i boje

Sada kada smo svesni rizika koje donosi korisćenje izbeljivača, pogledajmo prirodne načine na koje možete posvetliti svoju kosu.

5 načina za prirodno izbjeljivanje kose kod kuće

1. Kamilica

Ako ste mislili da je kamilica bogata pogodnostima samo za čaj, pogodite šta? Takođe može i da posvetli kosu. Samo zakuvajte jaku šolju čaja ili dve, i zatim ostavite da se ohladi. Nakon što se čaj od kamilice ohladi, nanesite ga na celoj glavi ravnomerno da bi se postigao efekat posvetljavanja na svuda po kosi. Zatim pola sata budite na suncu, dok se suši. Šampon isprerite kosu kao i obično.

2. Hena

Iako se obično hena koristi da kosa potamni, ona može posvetliti vrlo tamne brinete pružajući neke crvenkaste nijanske i pramenove. Potrebno je oko tri kašike kane u prahu u kombinaciji sa ½ šolje ključale vode. Zatim ostavite da ova mešavina odstoji preko noći. Sledećeg jutra nanesite je na kosu i ostavite je da stoji oko 2-3 sata. Dobro isperite šamponom.

Pročitajte još:  Zahvaljujući OVOM LIŠĆU IZLIJEČITE proširene vene, glavobolje i poboljšate PAMĆENJE!

3. Soda bikarbona

Soda bikarbona se koristi za izbeljavanje zuba, ali takođe može pomoći ako tražite način na koji da posvetlite kosu. Napravite smesu koristeći malo tople vode i oko ⅓ šolje sode bikarbone. (Možda će vam trebati više ako imate dugu kosu). Nakon što ste formirali gustu pastu, nanesite je na kosu i ostavite da stoji oko 15 minuta. Isperite šamponom kao i obično.

4. Limun

Limunov sok za kosu je verovatno najpopularniji, a postoji već godinama jer sadrži svojstva izbjeljivanja. Koristi se kao izbeljivač zbog limunske kiseline u plodu limuna, koja se može koristit dok je kosa na suncu da bi prirodno osvetlila kosu. Ova metoda najbolje deluje na svetlijim nijansama kose.
Da biste lagano posvetlili kosu, kombinujte jednu kašiku limunovog soka sa oko pola litre vode. Ako želite jače efekte izbeljivanja, možete mnogo manje razblažiti mešavinu stavljajući tri kašike limunovog soka sa oko dve šolje vode.

5. Jabukovo sirće

Sirće može pomoći da kosa dobije sjaj, ali može pomoći i u njenom posvetljivanju. Samo kombinujte ½ šolje jabukovog sirćeta sa pola šolje vode. Nanesite ga na pramenove pamučnom kuglicom ili četkom. Ostavite oko pola sata, a zatim isperite.

(Dnevne.net)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here