7 savjeta “najsretnijeg čovjeka” na svijetu

0
1634

Zdravi um bi se trebao ponašati kao zrcalo. Istu metodu treba koristiti s mislima, pustiti ih da prođu kroz vaš um, ali ne se previše gnjaviti s njima.

Prema istraživačima, Matthieu Ricard je najsretniji čovjek na svijetu, unatoč činjenici da ga njegova profesija čini neobičnom osobom za taj naslov.

On je Francuz i u jednom trenutku svog života odlučio je okrenuti leđa pariškom intelektualnom životu i preseliti se u Indiju kako bi proučavao budizam. On je sada blizak suradnik Dalaj Lame i cijenjeni zapadni učenjak budizma.

Richard Davidson, ugledni neuroznanstvenik, spojio je Ricardovu lubanju s 256 senzora na Sveučilištu Wisconsin kao dio studije mnogih praktikanata meditacije. Pokazalo se da kada meditira na suosjećanje njegov mozak proizvodi razinu gama valova koji su povezani s učenjem, pamćenjem, pažnjom i sviješću.

Zanimljivo je da se tajna sreće kod monaha nalazi u suosjećanju. Istraživači također vjeruju da je njegov lijevi prefrontalni korteks aktivniji od desnog, što mu daje sposobnost za sreću i smanjenu sklonost ka negativnosti, piše Soul travel rules.

Pročitajte još:  Rešite se fleka i smeđih mrlja na koži: Poznati dermatolog otkrio jednostavno prirodno rešenje!

“Tražili smo 12 godina djelovanje kratkotrajnog i dugoročnog treninga uma kroz meditaciju na pažnju, na suosjećanje, na emocionalnu ravnotežu”, rekao je Davidson.

“Došli smo do izvanrednih rezultata s dugogodišnjim praktičarima koji su obavili 50.000 meditacija, ali i s trotjednom 20minutnom dnevnom meditacijom, što je, naravno, primjenjivije u naše moderno doba.”

Savjeti Matthieua Ricarda za učenje i prakticiranje meditacije

1. Zdravi um bi se trebao ponašati kao zrcalo. Istu metodu treba koristiti s mislima, pustiti ih da prođu kroz vaš um, ali ne se previše gnjaviti s njima.

2. Nije moguće zaustaviti dolazak misli, ali um je moguće smiriti dubokim disanjem jer vam omogućuje da se usredotočite na određenu stvar – svoj dah. Kontroliranjem ili usmjeravanjem uma uglavnom odbijate biti rob svojim mislima.

3. Budite svjesni: Ovo se odnosi na fokusiranje na disanje i obraćanje pozornosti na senzacije disanja. Ne morate se usredotočiti na disanje kako biste prakticirali svjesnost. Umjesto toga, možete se usredotočiti na zvukove, toplinu ili hladnoću.

Pročitajte još:  HIT U SVIJETU – Trening od 4 minuta: Topi kilograme, zateže cijelo tijelo za manje od mjesec dana! (VIDEO)

4. Nakon što se naviknete na ovu tehniku, možete je koristiti za njegovanje pozitivnih osobina. Prema Ricardu, ljubav traje samo petnaest sekundi. Srećom, meditacija i fokusiranje na nju mogu pomoći da traje duže ili da je se oživi.

5. Ljudima je potrebna redovita praksa jer biljke trebaju zalijevanje. Kao i kod bilo koje druge aktivnosti, dvadeset minuta vježbanja meditacije ima veći utjecaj od nekoliko sekundi.

6. Meditacijom se možete osloboditi negativnih emocija. Kao što Ricard kaže, ‘Možete gledati na svoje iskustvo kao na vatru koja gori. Ako ste svjesni ljutnje, niste ljuti – vi ste svjesni. Biti svjestan tjeskobe nije tjeskoba jer ste svjesni. Biti svjestan negativnih emocija pomaže vam da ih otpustite.

Ljudi koji kažu da ne mogu naći vremena za meditaciju trebali bi razmotriti njene prednosti. Ako vam pomaže da se nosite sa svime tijekom ostatka dana, vrijedi potrošiti dvadeset minuta svog vremena.

(Atma.hr/Suzana Dulčić)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here