AUSTRALIJA SE PRŽI NA +50, A AMERIKA LEDI NA -50: Nikad drastičnije temperaturne razlike (VIDEO)

0
767

Ameriku je pogodio “arktički” ledeni talas spustio je temperature na minus 50, zbog čega su gradovi na srednjem zapadu skoro prestali da funkcionišu, a ekstremna hladnoća odnela je dosad nekoliko života.

Sa druge strane planete, u Australiji i na Novom Zelandu, zabeležene su visoke temperature zbog kojih se asfalt topio.

Dok se na severnoj hemisferi Amerika bori sa snegom i hladnoćom, na južnoj je potpuna suprotnost. Razlika u temperaturama na južnoj i severnoj hemisferi, iznosila je čak 100 stepeni.

U oba dela sveta vreme je “poludelo”, ali je zapravo kontast zastrašujuć. Dok se ljudima na srednjem američkom zapadu preporučuje šta da rade kako bi preživeli ekstremno niske temperature, živa bića u Australiji i na Novom Zelandu prošle nedelje suočili su se sa istorijski vrelim talasom i požarima koji su izazvali isti.

Pročitajte još:  IMALA SAM 18 POBAČAJA, DALA PREKO 100.000 EVRA NA VEŠTAČKE OPLODNJE: Uvek sam gubila bebe, a onda mi je život spremio čudo!

Očekuje se da će delove Sjedinjenih Američkih Država do kraja sedmice zahvatiti veoma niske temperature koje će se spustiti i do minus 53 stepena, upozoravaju meteorolozi. Australija se borila sa toplotnim talasom koji je danima trajao, a posledice su bile veoma ozbiljne. Ljudi su tražili spas od vreline na plažama širom zemlje.

U Čikagu je noćas izmerena temperatura od minus 30 stepeni Celzijusovih, što je hladnije nego u nekim delovima Antarktika. U mestu Grand Forks u Severnoj Dakoti noćas je izmereno minus 54 stepena. Rekordno visoka temperatura zahvatila je celu Australiju, posebno zapad gde je izmereno i 50 stepen Celzijusovih.

Koliko je zaista hladno u Americi, govori podatak da je stiglo upozorenje meteorologa da je na toliko niskim temperaturama moguće smrzavanje nakon samo deset minuta izloženosti. Takođe, radnici čikaške gradske železničke mreže “Metra” počeli su da pale šine kako bi ih zagrejali i sprečili da sneg i led zablokiraju skretnice i grad. U Australiji zbog vrućine životinje umiru, a prošle nedelje pronađeno je 90 divljih konja koji su preminuli usled ekstremnog talasa.

Pročitajte još:  Bošnjak za koga je Srđan Aleksić dao život sada svoju djecu uči da budu kao ovaj hrabri momak

(Kurir.rs)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here